Конгрес США оголосить росію державою-спонсором тероризму, якщо цього не зробить Держдеп – Politico

Читать на русском
Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі закликала держсекретаря Блінкена офіційно визнати росію державою-спонсором тероризму.
Getty Images

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі зажадала від держсекретаря Ентоні Блінкена оголосити росію державою-спонсором тероризму, інакше це зробить Конгрес.

Попередження було зроблено під час телефонної розмови, повідомляє американське видання Politico із посиланням на два джерела.

Хоча Конгрес США дав держсекретарю право оголосити іншу країну державою-спонсором тероризму, він може це зробити і сам.

Росії пора офіційно присвоїти статус країни-терориста – ЗеленськийЗеленський нагадав про те, скільки людей 14 липня загинуло в результаті удару рф по Вінниці. Серед цих людей не було жодного військового - тільки цивільні люди

«Немає жодних юридичних причин, через які Конгрес не міг би ухвалити закон, який фактично визначає росію як державу, яка підтримує тероризм. Ухвалення закону Конгресом, очевидно, є більш складним шляхом, ніж рішення держсекретаря, але це дасть адміністрації політичне прикриття, необхідне для ескалації економічного тиску та риторики проти путіна», – заявив помічник одного з демократів.

Як нагадує видання, у травні сенатори від обох партій Ліндсі Грем та Річард Блюменталь внесли законопроєкт, у якому йдеться про те, що росія бере участь у терористичних актах, але Блінкена закликають визнати це офіційно. Аналогічну резолюцію також було внесено до Палати представників.

За даними Державного департаменту, визнання країни державою-спонсором тероризму передбачає обмеження іноземної допомоги, заборону на експорт та продаж продукції оборонного призначення, певні заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення та різні фінансові та інші обмеження.

США раніше внесли до цього списку чотири країни: Кубу, Північну Корею, Іран та Сирію.

Politico зазначає, що, за словами деяких експертів, такий крок щодо росії посилить тиск на кремль і зробить будь-які відносини з країною практично неможливими.

Нагадаємо, 3 травня Верховна рада підтримала звернення до США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму.

Ненсі Пелосі вважає, що росії потрібно в обов'язковому порядку надати такий статус. Це буде найефективніша відповідь на звірства та вторгнення в Україну.

Наприкінці червня комітет Сенату США підтримав резолюцію, у якій Держдепартамент закликають визнати росію державою, яка спонсорує тероризм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: