WSJ: Україна зазнає труднощів з доставкою західної військової допомоги на фронт

Читать на русском
Україна отримує сучасні та ефективні західні види озброєнь, які вже змінили ситуацію на полі бою. Однак освоєння і застосування цієї зброї стикається з низкою проблем
Ілюстративне фотоВікіпедія

Україна відчуває великі труднощі з застосуванням та доставкою західної зброї, оскільки вона сильно розрізняється між собою, їй потрібні різні боєприпаси, а з ремонтом проблеми, оскільки часто немає потрібних запчастин.

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal.

У матеріалі наголошується, що зараз Україна отримує сучасні та ефективні західні види озброєнь, які вже змінили ситуацію на полі бою - ЗСУ тепер можуть завдавати точкових ударів по важливих об'єктах російської армії. Однак освоєння і застосування цієї зброї стикається з низкою проблем.

Більше двохсот військових ЗСУ вже пройшли навчання роботі з гарматами М777 – ПентагонЩе близько 150 українських військових зараз проходять відповідну підготовку, завдяки якій навчаться поводитися з гаубицями М777

«Нинішній підхід, коли кожна країна передає батарею зброї по частинах, швидко перетворюється в логістичний кошмар для українських сил, оскільки для кожної батареї потрібна окрема система навчання, обслуговування і логістики» - розповіли виданню в Лондонському Королівському інституті об'єднаних озброєнь.

Так, Україна отримує цілий букет різних видів озброєння: М777 від США, Австралії та Канади; самохідні гаубиці Caesar з Франції, самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000 з Німеччини; самохідні гаубиці M109 з США і самохідні гаубиці AHS Krab з Польщі. Всі ці системи не мають практично нічого спільного; навіть боєприпаси у них не взаємозамінні, як повинно було бути. НАТО неодноразово намагалося провести стандартизацію, але навіть в Альянсу був лише обмежений успіх у цьому питанні.

«Україні дали не просто різні види зброї. Її Збройні сили також повинні навчитися поводитися із західною зброєю та обслуговувати її» - зазначив старший оборонний аналітик RAND Corporation Скотт Бостон.

Україна отримає від США додаткові реактивні системи HIMARS – Білий дімУ США вражені тим, як Україна ефективно використовує ці системи для перелому ситуації на полі бою - тому дадуть більше РСЗВ

А військовий експерт Джек Уотлінг в коментарі виданню додав, що перелік проблем далеко не повний - так, снаряди мають різний калібр, від 39 до 52, у гармат різні запчастини, вимоги до техобслуговування, механізми завантаження і заряди, вимоги до навчання для експлуатації та обслуговування систем, а також абсолютно різні ланцюжки поставки запчастин. Все це створює хаос в логістиці ЗСУ.

Тим часом Верховна рада створила тимчасову спеціальну комісію з моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану.

За словами головкому ЗСУ Валерія Залужного, ситуацію на фронті нарешті вдалося стабілізувати завдяки HIMARS. Попри те, що вона залишається складною і напруженою, проте Збройні Сили України повністю її контролюють.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: