Блокада українського зерна: у Туреччині вважають, що питання близьке до вирішення

Читать на русском
Турецька влада докладає зусиль, аби зустрічі у чотиристоронньому форматі проводилися дистанційно або очно.
Ілюстративне фотоFacebook

У Туреччині висловили сподівання, що розв'язання питання про відкриття шляху для вивезення зерна з України близьке до вирішення. Турецька влада докладає зусиль, аби зустрічі у чотиристоронньому форматі проводилися дистанційно або очно.

Про це міністр оборони Туреччини Хулусі Акар повідомив в інтерв’ю телеканалу Haber Global.

«Ми контактуємо з росією, Україною та ООН для пошуку рішення. Ми близькі до розв'язання питання зернового коридору. Йдеться про 20-25 мільйонів тонн зерна. Ми встановили серйозні контакти із зацікавленими сторонами», - сказав турецький міністр.

Затримане в Туреччині судно рф з краденим зерном відпустили: МЗС України викликало послаЗатримане у порту Туреччини російське судно з краденим українським зерном відпустили. Україна обурена, посла Туреччини викликали до МЗС у Києві.

Згідно з його словами, Туреччина докладає зусиль для обговорення та пошуку рішень у чотиристоронньому форматі (ООН, Україна, Туреччина, росія).

«Ми хочемо, щоб найближчими днями ці зустрічі можна було проводити дистанційно або очно, і ми докладаємо зусиль, щоб знайти розумне та логічне розв'язання цього питання під час переговорів», - сказав Акар.

Очільник турецького Міноборони зауважив, що його країна продовжує надавати Україні гуманітарну допомогу.

«Ми докладаємо зусиль для якнайшвидшого припинення вогню. Гуманітарну допомогу ми надавали Україні від самого початку і продовжуємо це робити. Ми прагнемо покращити гуманітарну ситуацію», - сказав міністр.

Також Акар нагадав, що Туреччина не визнає і не буде ви́знавати незаконної окупації Криму росією в 2014 році, поважаючи територіальну і політичну цілісність України, підтримує її.

Нагадаємо, що напередодні Держсекретар США Блінкен прокоментував протести на Шрі-Ланці, закликавши росію розблокувати українські порти.

Також нагадаємо, за чотири місяці з початку нападу росії Україні вдалося експортувати лише 5,2 млн. тонн зернових.

При цьому, міністр МЗС Кулеба сумнівається, що угода щодо розблокування експорту зерна відбудеться найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: