Кулеба сумнівається, що угода щодо розблокування експорту зерна відбудеться найближчим часом

Читать на русском
Дмитро Кулеба не думає, що у переговорах щодо розблокування експорту зерна найближчим часом можливий прорив. Нинішня ситуація, зазначив міністр, дає росії важелі впливу на Україну.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сумнівається, що найближчим часом можливий прорив у переговорах щодо розблокування експорту зерна.

Кулеба сказав про це в інтерв'ю Bloomberg.

Як сказав міністр, у переговорах між Україною та росією за посередництва Туреччини та ООН необхідно опрацювати низку логістичних деталей, хоча вийти з глухого кута буде складно.

«Ми всього за кілька кроків від угоди, але ці кроки найскладніші. Я не хочу приєднуватись до хору тих, хто каже, що угода відбудеться наступного тижня», – заявив Кулеба.

Офіційно: ЄС визнав росію єдиним винуватцем продовольчої кризи у світіРосійська влада використовує голод, як зброю проти цивілізованого світу, бажаючи дестабілізувати ситуацію у світі

Переговори, розповів глава МЗС, зосереджено на розробці маршрутів доставки та механізмів забезпечення безпеки вантажних суден. Переговорники ще не досягли домовленості щодо захисту Одеси, а також іноземних патрулів, які охороняють невоєнні вантажі.

«Нам потрібні тверді гарантії», – підкреслив він.

Кулеба скептично налаштований щодо того, що москва готова дійти згоди, адже блокада дає важелі впливу на Україну. «Вони не хочуть знімати цю мертву хватку з нашої економіки, тому й затягують із цим», – додав міністр.

Нагадаємо, в Європі теж сумніваються у готовності росії укласти угоду для розблокування українського зерна. На думку чиновників, росія має намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

Тим часом, за оцінкою Міністерства аграрної політики, з початку повномасштабної війни росія незаконно вивезла з України близько 400 тисяч тонн зерна.

А в українських портах заблоковано 22 мільйони тонн зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: