Блінкен прокоментував протести на Шрі-Ланці, закликавши росію розблокувати українські порти

Читать на русском
Російська агресія, а також блокування нею експорту десятків мільйонів тонн зерна з України продовжує посилювати загрози продовольчій безпеці в усьому світі.
Укрінформ

Загострення економічної ситуації й політична криза на Шрі-Ланці, можуть бути пов'язані з війною росії проти України, через яку країна-агресор заблокувала експорт українського зерна.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Таїланду.

«Це може бути одним із факторів, які сприяли тому, що сталося на Шрі-Ланці», - зауважив глава американської дипломатії.

Водночас, він знову закликав росію розблокувати експорт українського зерна по Чорному морю.

Затримане в Туреччині судно рф з краденим зерном відпустили: МЗС України викликало послаЗатримане у порту Туреччини російське судно з краденим українським зерном відпустили. Україна обурена, посла Туреччини викликали до МЗС у Києві.

Держсекретар США підкреслив, що російська агресія, а також блокування нею експорту десятків мільйонів тонн зерна з України продовжує посилювати загрози продовольчій безпеці в усьому світі.

«Те, що ми спостерігаємо в усьому світі, - це зростаюча відсутність продовольчої безпеки, яка значно посилюється російською агресією проти України», - заявив Блінкен журналістам.

Згідно з його словами, війна вже вплинула на Таїланд, де ціни на добрива «злетіли до небес».

Нагадаємо, що в острівній державі Шрі-Ланка в Індійському океані вже кілька тижнів тривають масові антиурядові протести. 9 липня тисячі протестувальників на Шрі-Ланці штурмували резиденцію президента в Коломбо і захопили його адміністративні офіси.

Причиною протестів стала масштабна економічна криза в країні. Економіку підірвала пандемія у 2020-2021 роках, а потім на це наклалися інші фактори, в результаті яких країна навесні 2022 року оголосила дефолт і виявилася не в змозі навіть закупити за кордоном паливо.

Президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса був змушений погодитися піти у відставку після масових протестів.

Також нагадаємо, за чотири місяці з початку нападу росії Україні вдалося експортувати лише 5,2 млн. тонн зернових.

При цьому, міністр МЗС Кулеба сумнівається, що угода щодо розблокування експорту зерна відбудеться найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: