Стало відомо, скільки зерна Україна експортувала з початку війни

Читать на русском
За чотири місяці з початку нападу росії Україні вдалося експортувати лише 5,2 млн. тонн зернових.

За чотири місяці з початку нападу росії Україні вдалося експортувати лише 5,2 млн. тонн сільгосппродукції, тоді як до 24 лютого країна експортувала 4-5 млн. тонн зерна щомісяця через морські порти.

Такі дані оприлюднив комітет із питань аграрної та земельної політики ВР у середу, 6 липня.

Посол України в Туреччині розповів, як повертатимуть вкрадене зерноСудно під російським прапором, затриманим у Туреччині, може бути заарештовано. Арешт також можуть накласти на зерно.

«Неможливість експорту з України врожаїв минулого та цього року, зменшення площ під озимими та ярими зерновими культурами спричинить подальше зростання світових цін на продукти харчування, а наслідки продовольчої кризи внаслідок дій агресора світ відчуватиме ще не один рік», – йдеться у повідомленні.

У комітеті нагадали, що Україна вже багато років експортує більшу частину врожаю зернових до країн Європи, Азії та Африки.

Депутати констатують, що сьогодні немає можливості знайти альтернативу довоєнним обсягам постачання світового ринку продуктів харчування з України. Це неможливо буде зробити навіть у перспективі найближчих трьох-п'яти років.

«Є країни, які дуже залежать від нашого зерна, – це Єгипет, Ємен, Ліван. Споживачі в країнах, де продовольча криза вже стала помітною, мають подвійний негативний ефект. По-перше, продукція подорожчала, тому що світові ціни побили рекорд насамперед через воєнну агресію росії, а, по-друге, продуктів харчування поменшало, адже в Україні досі залишаються заблокованими мільйони тонн зерна торішнього врожаю», – наголосили у комітеті.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сумнівається, що найближчим часом можливий прорив у переговорах щодо розблокування експорту зерна.

В Європі теж сумніваються у готовності росії укласти угоду для розблокування українського зерна. На думку чиновників, росія має намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

Тим часом, за оцінкою Міністерства аграрної політики, з початку повномасштабної війни росія незаконно вивезла з України близько 400 тисяч тонн зерна.

А в українських портах заблоковано 22 мільйони тонн зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: