Радник мера про ситуацію у Маріуполі: Не життя, а виживання

Читать на русском
У Маріуполі залишилося близько 130 тисяч мешканців, їхнє життя зараз схоже на виживання – треба десь дістати їжу та воду, житло зруйноване, медицини немає.

Життя в окупованому та зруйнованому Маріуполі більше схоже на виживання. Людям потрібно десь діставати їжу та воду, крім того, у мешканців закінчуються гроші.

Про це в інтерв'ю НВ розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

У місті, за підрахунками української влади, залишається від 100 до 150 тисяч жителів. Більше схиляються до цифри у 130 тисяч.

«Це складне питання (як виглядає життя – ред.). Тому що життя більше схоже на виживання: люди мають спочатку здобути собі воду, потім — їжу, а потім приготувати її десь там на вулиці на багатті. З розваг — пройтись по торговцях, що понаїхали з району, (окупованих – ред.) Новоазовська, Донецька і Ростову. Усі вони їдуть нажитись на наших нещасних маріупольцях, торгують скрізь на вулиці з землі», – розповів Андрющенко.

У Маріуполі за питною водою жителям треба записуватися в чергу за два дніУ Маріуполі питну воду привозять раз на два дні через її нестачу в природних джерелах. Щоб її отримати мешканцям необхідно записуватися в чергу.

Люди заселяються у вільні приватні будинки, деякі повернулися до квартир, хтось досі живе у підвалі.

Ще одна небезпека, яка загрожує мешканцям Маріуполя – закінчуються гроші, і де їх взяти – незрозуміло. «Я думаю, що спочатку почнуться масові грабежі пенсіонерів, бо їм повидавали гроші. Потім взагалі виникнуть банди. В Новоазовську сидять кадирівці, які відповідальні (як вони це називають) за периметр безпеки у Маріупольському районі, Волноваському та частково Новоазовському. Враховуючи, що їх багато, а колаборантам не довіряють навіть «поліціянти», то є такий сценарій як воно може бути: максимально маргіналізується населення, зброї багато — виникають всілякі банди, а їхніх ватажків контролює [окупаційна влада]. Тобто ти [окупаційна влада] великий власник, тебе всі бояться, а будь-якого ватажка легко прибрати, якщо він там не розуміється. Але безпосередньо населення не контролюєш, цим займаються контрольовані тобою банди. І все гаразд: люди в цей час знаходяться на межі виживання, здебільшого за рахунок маргіналізації вони починають вважати, що це все нормально і так має бути», – сказав радник.

Медицини в місті також немає, додав Андрющенко: є відкриті лікарні, але немає медперсоналу та обладнання. В Маріуполі лише декілька терапевтів.

Нагадаємо, з 1 липня окупаційна влада в Маріуполі збирається обмежити видачу гуманітарної допомоги всім городянам, крім непрацездатних. Також росіяни хочуть знести пошкоджені будинки до 1 вересня.

Опалення взимку у місті, судячи з усього, не буде. Окупанти збираються встановити «намети обігріву».

Зате з 10 вересня «влада» Маріуполя хоче відкрити «новий сезон» у драмтеатрі, який росіяни розбомбили 16 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: