Білорусь не може бути посередником чи учасником переговорів із росією – Подоляк

Читать на русском
Лукашенко вважає, що якщо він увійде до переговорного процесу, то зможе дистанціюватися від росії, сказав Подоляк. Але Білорусь не може бути ні посередником у переговорах, ні учасником.

Білорусь не може бути посередником у переговорах із росією чи однією зі сторін цього процесу, оскільки вона сприяла вторгненню в Україну.

Про це в інтерв'ю виданню «Зеркало» сказав радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Лукашенко вважає, що війна росії в Україні «затягнулася»Олександр Лукашенко думав, що війна росії в Україні триватиме менше. І заявив, що Білорусь нібито все робила, щоби цієї війни не було.

«Що стосується нашої оцінки: Білорусь не може бути посередником у переговорах чи однією із сторін цього процесу. Поведінка Білорусі буде описана юридичними формулами як країна-сателіт, яка сприяла вторгненню до суверенної держави. І територіально, і інфраструктурно, і розвідданими. Мені здається, пан Лукашенко не розуміє, як працює міжнародне право і що воно не має терміну давності щодо воєнних злочинів. Одна річ, коли ти танцюєш, побиваючи опозицію, закриваєш ЗМІ та позбавляєш людей конкурентної політичної системи, а інша, коли юридично будуть доведені факти співучасті у тих чи інших воєнних злочинах. Все, що відбувалося на Київщині, робили російські військові частини, які заходили з території Білорусі. Я хочу, щоби офіційні особи Білорусі почали про це думати», – сказав Подоляк.

За його словами, Олександр Лукашенко вважає, що якщо він увійде до переговорного процесу, то зможе дистанціюватися від росії та якось позначити інакше свою позицію у юридичній площині. Але якщо росія програє у війні, то для Білорусі у рамках міжнародного права настане велика відповідальність.

Нагадаємо, на початку квітня Олександр Лукашенко заявив, що на мирних переговорах між Україною та росією «обов'язково» має бути представлена білоруська сторона.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: