«Не можна принижувати росію»: ексглава МІ-6 пояснив, чим небезпечна така позиція Макрона

Читать на русском
На думку колишнього глави МІ-6, дипломатія, спрямована на те, щоб росія уникла приниження, може призвести до передчасної угоди про припинення вогню, яка закріпить успіхи рф в Україні. В результаті путін у майбутньому зможе зважитися на нову агресію.
kremlin.ru

Президент Франції Еммануель Макрон веде ризиковану гру щодо України. Його позиція щодо того, що «не можна принижувати росію» може призвести до передчасної угоди про припинення вогню, яка зафіксує військові успіхи росії в Україні. Внаслідок цього володимир путін може зважитися на нову військову агресію у майбутньому.

Про це у колонці для Financial Times написав колишній глава британської служби розвідки МІ-6 Джон Соерс.

Колишній розвідник проводить паралелі між нинішньою ситуацією в Україні та тим, як у 2008 році завдяки дипломатичним зусиллям тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі було укладено угоду про припинення вогню в Грузії, внаслідок чого росія закріпилася у двох окупованих регіонах.

Те саме сталося у 2014 році в Україні, пише Соерс, маючи на увазі Мінські угоди.

Україну не можна примушувати до невигідної мирної угоди – ДжонсонБорис Джонсон заявив, що світові лідери не повинні тиснути на президента Зеленського, щоб він уклав невигідний для України мир із росією.

«Незрозуміло, що на практиці має на увазі Макрон, коли каже, що ми не маємо принижувати путіна. Генрі Кісінджер, колишній держсекретар США, нещодавно запропонував підготувати мирний процес у найближчі місяці. Українські лідери побоюються, що такі коментарі є прелюдією до чергового раунду дипломатії, спрямованого на досягнення передчасного припинення вогню, яке врятувало б обличчя путіна ціною ослаблення України», – написав Соерс.

З першого тижня війни стало зрозуміло, що путін зробив монументальну помилку, почавши вторгнення в Україну, вважає Соерс. Президент таким чином зашкодив довгостроковим інтересам росії: економіка буде під санкціями, доки путін перебуває при владі, Європа поступово знижує залежність від російських енергоносіїв, а нажите нечесним шляхом багатство путінського оточення більше до них не повернеться.

Але хоча позиції путіну слабшають, колишній глава МІ-6 не думає, що його усунуть від влади найближчим часом.

Соерс зазначив, що Франція надала цінну військову допомогу Україні та підтримала санкції ЄС проти росії. «Але вражає, що Макрон не спромігся відвідати Київ за більш ніж 100 днів з початку війни, тоді як він підтримував часті телефонні контакти з путіним. Найбільш неохоче йшли з росії французькі компанії, можливо, в надії, що їхнє перебування в майбутньому принесе плоди. Нас не має дивувати, що керівництво України насторожено ставиться до намірів Макрона», – пише він.

На думку Соерса, якщо росія в ході чергового раунду європейської дипломатії закріпить свої військові досягнення в Україні, «путін відновить політичну силу вдома та відчує у собі сили для нових військових авантюр у майбутньому».

«Українці хочуть продовжувати боротися, і їм потрібна наша постійна підтримка — сучасна зброя та дедалі жорсткіші санкції проти росії. Це означає ще кілька місяців запеклої боротьби. Але передчасне припинення вогню допоможе путіну вирвати перемогу з пащі поразки. Жоден західний лідер не має бути його помічником», – резюмував Соерс.

Нагадаємо, Еммануель Макрон заявив, що зараз не потрібно принижувати росію, щоб можна було вивести її з ізоляції після закінчення війни в Україні.

ЗМІ вже писали про те, що деякі західні лідери, хоч і підтримують Україну, дещо стурбовані можливими наслідками її перемоги у війні з росією. Так, на Заході побоюються, що росія зазнає «приниження», що може створити низку нових проблем.

На думку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, такі європейські політики – «хворі люди, яких вилікують хіба що уроки історії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: