Зеленський: Тупикова ситуація у війні з росією – не варіант для України

Читать на русском
Володимир Зеленський в інтерв'ю заявив, що повернення російських військ на позиції до 24 лютого було б тимчасовою перемогою України, але пріоритет – повне відновлення територіальної цілісності.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський заявив, що для України тупикова ситуація у війні із росією – не варіант. Тому він закликав Захід надавати військову підтримку для відновлення територіальної цілісності України.

Цю заяву Зеленський зробив під час в інтерв'ю Financial Times.

«Ми поступаємося в оснащенні і тому не здатні наступати. Ми зазнаємо ще більших втрат, і люди — мій пріоритет», – сказав глава держави.

За словами Зеленського, відтиск російських військ на позиції, зайняті до 24 лютого, означатиме «серйозну тимчасову перемогу» для України. Але кінцевою метою все одно залишається повне відновлення суверенітету країни.

Україну не можна примушувати до невигідної мирної угоди – ДжонсонБорис Джонсон заявив, що світові лідери не повинні тиснути на президента Зеленського, щоб він уклав невигідний для України мир із росією.

Президент сказав, що він, як і раніше, відкритий для мирних переговорів, незважаючи на звірства, вчинені російськими військовими. Він повторив, що будь-яка війна має закінчуватися за столом переговорів.

Зеленський також розкритикував заклики деяких західних союзників до припинення вогню: «У жодному разі не може бути переговорів за спиною України. Як ми можемо досягти припинення вогню на території України, не дослухаючись позиції цієї країни? Це дуже дивно».

У ході бесіди президент сказав, що союзники могли б зробити більше, щоб посадити росію за стіл переговорів – поставити Україні зброю та ще більше посилити санкції, зокрема запровадити повне ембарго на нафту та газ.

Крім того, за словами глави держави, західні санкції хоч і завдали удару по російській економіці, але рф знаходила способи їх обійти. Зеленський припустив, що деякі західні уряди вже «втомилися від економічних наслідків санкцій» і шукають способи пом'якшити їхню дію для захисту своїх комерційних інтересів.

А з позицією Еммануель Макрона щодо того, що «росію не треба принижувати», Зеленський категорично не погодився. При цьому він назвав «відмінною новиною» те, що Борис Джонсон успішно подолав вотум недовіри у парламенті: «Я радий, що ми не втратили дуже важливого союзника».

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський уже заявляв, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт із росією.

Крім того, Зеленський запевнив, що Україна не збирається йти на будь-які територіальні поступки росії задля досягнення миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: