Розмова Макрона і Шольца з путіним: про що говорили політики

Читать на русском
Шольц і Макрон також говорили з путіним про глобальну продовольчу ситуацію, яка особливо напружена в результаті російської загарбницької війни.
Фото: dw.com

За ініціативою німецького канцлера Олафа Шольца та президента Франції Еммануеля Макрона у суботу, 28 травня, відбулася телефонна розмова з президентом країни-агресора володимиром путіним, що тривала 80 хвилин.

Про це повідомляє відомство канцлера Німеччини.

«Розмова стосувалася війни росії проти України та зусиллям з припинення цієї війни. Канцлер і президент Франції закликали до негайного перемир'я і виведення російських військ. Вони закликали президента рф до серйозних прямих переговорів з президентом України та пошуку дипломатичного вирішення конфлікту», - повідомляє німецька сторона.

Путін не диктуватиме Україні умови миру – ШольцОлаф Шольц порівняв напад росії на Україну з ударом блискавки. За словами канцлера, дії росія віддають імперіалізмом, і зараз вся система міжнародного співробітництва в небезпеці.

Шольц разом із президентом Франції також закликали путіна «забезпечити покращення гуманітарної ситуації мирного населення».

При цьому, вони також «позитивно відзначили прихильність президента росії поводитися з полоненими бійцями згідно з міжнародним гуманітарним правом», зокрема Женевськими конвенціями, а також забезпечувати необмежений доступ для Міжнародного комітету Червоного Хреста, йдеться в повідомленні.

Шольц і Макрон також говорили з путіним про глобальну продовольчу ситуацію, яка «особливо напружена в результаті російської загарбницької війни».

«Путін запевнив, що хоче дозволити експорт зерна з України, особливо морем», - стверджують у відомстві канцлера.

Як зазначається в повідомленні, Шольц, Макрон і путін домовилися про центральну роль Організації Об'єднаних Націй у досягненні та реалізації угоди з цього приводу.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський провів чергові телефонні переговори із прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Раніше ми повідомляли, що США та союзники розробляють маршрути для швидкого експорту українського зерна.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш веде переговори з росією, Туреччиною та іншими країнами, щоб відкрити експорт українського зерна і запобігти глобальному дефіциту продовольства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: