Коли Греція передасть Україні обіцяне озброєння: названо умову

Читать на русском
Греція побоюється загострення відносин з Туреччиною, тому хоче переконатися, що передане для України озброєння буде своєчасно заміщено
БМП-1А1 грецької арміїВікіпедія

Греція готова передати Україні анонсоване раніше озброєння, в тому числі понад 100 одиниць БМП-1А1, однак тільки після того, як Німеччина передасть Греції обіцяну раніше заміну для техніки.

Про це 6 червня заявив офіційний представник уряду Греції Янніс Ойконому.

Україні потрібно мінімум 60 РСЗВ, а не ті кілька штук, що їй передадуть – АрестовичРСЗВ таких типів - це зброя, яка докорінно змінює правила гри на фронті. Але поточної кількості, планованої до передачі, занадто мало

За його словами, Греція хоче мати можливість захисту своїх інтересів в Егейському морі, в тому числі на островах, де існує ризик конфлікту з Туреччиною. Передача Україні озброєння послабить Грецьку армію, тому Греція хоче переконатися, що передане озброєння буде своєчасно заміщено.

«Греція передасть Україні близько 100 БМП із запасів НДР тільки в тому випадку, якщо обіцяні німецькі БМП дійсно надійдуть до Греції. Це пов'язано з тим, що Греція хоче володіти достатніми засобами для захисту островів в Егейському морі, на які може претендувати Туреччина» - пояснив він.

Нагадаємо, раніше Греція анонсувала масштабний пакет військової допомоги Україні. За словами міністра оборони Греції Нікоса Панайотопулоса, Україна отримає:

  • 122 БМП-1А1 та боєприпаси до них;
  • 15 тисяч реактивних снарядів калібром 73 мм;
  • 2100 реактивних снарядів калібром 122 мм;
  • 20 тисяч автоматів АК;
  • 3,2 млн патронів калібру 7,62;
  • 60 ПЗРК Stinger;
  • 17 тисяч снарядів для РСЗВ калібром 155 мм;
  • 1100 протитанкових ракет РПГ-18.

Нагадаємо, раніше уряд Швейцарії підтвердив свою відмову на прохання, що раніше надійшли з Німеччини та Данії, дозволити реекспорт в Україну боєприпасів і БМП швейцарського виробництва. Відповідне рішення було прийнято Федеральною Радою Швейцарії.

Шведська влада схвалила поставки нашій країні снайперських гвинтівок і протитанкових гранатометів. Стокгольм прийняв нову програму військової підтримки України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: