Уряд Швейцарії підтвердив заборону на реекспорт в Україну боєприпасів та БМП

Читать на русском
За швейцарським законодавством, у праві на реекспорт таких військових матеріалів може бути відмовлено, якщо країна-кінцевий отримувач залучена до міжнародного збройного конфлікту.
Ілюстративне фото

Уряд Швейцарії підтвердив свою відмову на прохання, що раніше надійшли з Німеччини та Данії, дозволити реекспорт в Україну боєприпасів і БМП швейцарського виробництва. Відповідне рішення було ухвалене Федеральною радою Швейцарії.

Про це повідомляє видання Swissinfo.

«Ґрунтуючись на положеннях федерального Закону «Про правові основи військово-технічного співробітництва із закордонними країнами та про постачання військових матеріалів і товарів подвійного призначення» і беручи до уваги зобов'язання, що випливають для Швейцарії з її статусу нейтральної країни, Берн не може схвалити запити на надання третім країнам права передати Україні військові матеріали швейцарського виробництва», - заявили в уряді.

У Німеччині виправдалися за повільне постачання зброї УкраїніУ Німеччині висловилися щодо звинувачень про повільне постачання озброєння Україні та заявили, що робота з важким озброєнням вимагає більше підготовки.

Як зазначається, відповідно до швейцарського законодавства у праві на реекспорт таких військових матеріалів може бути відмовлено, якщо країна-кінцевий отримувач залучена до міжнародного збройного конфлікту.

«Росія й Україна якраз залучені до такого конфлікту», - зауважили у швейцарському уряді.

У зв'язку з тим, що згаданий федеральний закон «вимагає рівного ставлення до всіх сторін такого роду конфліктів», то «Швейцарія не може позитивно відповісти на клопотання Німеччини та Данії про передачу швейцарських військових матеріалів Україні».

Зазначимо, що водночас федеральна рада Швейцарії прийняла рішення не перешкоджати Німеччині вільно розпоряджатися 42 законсервованими танками типу Leopard 2, викупленими 12 років тому зі Швейцарії компанією Rheinmetall. В цьому випадку Берн більше не вимагає виконання будь-яких умов.

При цьому, швейцарський уряд також повідомив, що залишаються можливими поставки у розпорядження європейських підприємств ВПК видаткових військових матеріалів або запасних частин, «навіть якщо виготовлені на їх основі системи озброєнь, ймовірно, можуть бути відправлені, зокрема, і в Україну».

Раніше Швейцарія ветувала запит Данії на постачання бронемашин Україні.

Нагадаємо, що у квітні Швейцарія наклала вето на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва, які використовуються у зенітних танках, які Німеччина відправляє до України. Вона також відхилила прохання Польщі про зброю для допомоги Україні.

Також ми писали, що Німеччина в останні дев'ять тижнів до мінімуму зменшила постачання військового спорядження Україні, а також уникає постачання важкого озброєння.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: