Генсек ООН пропонує послабити санкції проти росії в обмін на деблокаду українського зерна – WSJ

Читать на русском
В ООН ведуть переговори про розблокування експорту українського зерна. Як компроміс пропонують послабити деякі санкції проти росії.
Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш веде переговори з росією, Туреччиною та іншими країнами, щоб відкрити експорт українського зерна та запобігти глобальному дефіциту продовольства.

Як пише The Wall Street Journal з посиланням на дипломатів, Гутерріш звернувся до москви з проханням дозволити деякі постачання українського зерна в обмін на заходи щодо полегшення експорту калійних добрив з росії та Білорусі.

Але, за словами дипломатів, росія зараз, схоже, не веде серйозних переговорів щодо угоди. Туреччина, у свою чергу, готова брати участь у угоді, зокрема шляхом розмінування Чорного моря та управління судноплавством.

Супутники зафіксували російське судно, яке перевозило вкрадене українське зерно до Сирії – CNNВивозом краденого українського зерна займаються три російські судна. Одне з них, як зафіксували супутники, із Криму прибуло до Сирії.

Представництва росії та України при ООН, а також посольство Туреччини у Вашингтоні відмовилися від коментарів.

В ООН побоюються, що через підрив сільськогосподарської промисловості України внаслідок війни та блокади українських портів росією зростання цін та потенційний дефіцит можуть дестабілізувати ситуацію у бідних країнах, що залежать від українського зерна.

Колишні й нинішні чиновники кажуть, що Рада безпеки ООН навіть не може ухвалити резолюцію, спрямовану на вивільнення українського експорту зерна, оскільки росія має право вето і, напевно, ним скористається.

Проте, пише видання, і без резолюції ООН, країни продовжуватимуть чинити тиск на росію, щоб дозволити хоча б обмежені постачання зерна – як варіант, у супроводі судів під прапором міжнародної організації чи країни, нейтральної чи дружньої москві.

Нагадаємо, за даними ООН, на території України застрягло майже 25 тисяч тонн зерна, яке не можуть вивезти.

У Міністерстві аграрної політики заявили, що українські порти необхідно розблокувати найближчим часом. Інакше вже за три місяці у країнах світу розпочнеться паніка через брак українського зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: