Якщо українські порти не розблокують, у липні світ охопить паніка через нестачу зерна – МінАП

Читать на русском
Українські порти необхідно розблокувати найближчим часом. Інакше вже за три місяці у країнах світу розпочнеться паніка через нестачу українського зерна.
фото РБК-Україна

Українські порти необхідно розблокувати найближчим часом. Інакше вже за три місяці у країнах світу розпочнеться паніка через брак українського зерна.

Про це на брифінгу 9 травня заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

25 млн тонн зерна застрягло в Україні, це впливає на ціни –ООННа території України застрягло 25 тисяч тонн зерна, яке не можуть вивезти через проблеми з інфраструктурою та блокування чорноморських портів, у тому числі й Маріуполя.

«Наслідки агресії зрозумілі та очевидні. Інше питання полягає в тому, що їх ще до кінця не відчули. Бо ще є резерви. Деякі країни, як Китай, агресивно вели минулого року себе на ринку. І формували набагато більші резерви, ніж у звичайний час. Інші країни: Північна Африка та Близький Схід мають певні запаси по зерну. Але значна частина орієнтована новий врожай. Але є ще умовна надія, що протягом 2-3 та 4 місяців ще щось зміниться», - заявив Сольський.

За словами міністра, якщо українські порти не розблокують, починаючи з кінця липня почнеться настрій, близький до паніки.

«Бо для них це вже критично. Нині вони переплачують. Але другий місяць. Напевно, це не так боляче. Але коли вони побачать, що буде за 2-3 місяці за умови, якщо українські порти не будуть розблоковані, не знайдуться інші логістичні шляхи, ми їхні голоси чутимемо дедалі більше», – зазначив міністр.

Він також повідомив, що цього року Україна засіяла на 25-30% менше культур, ніж торік. Так, зменшено обсяги посівної ярої кукурудзи, а через проблеми з логістикою, пальним та технікою фермери переходять на посівну дешевших культур.

Нагадаємо, за даними ООН, в українських портах заблоковано майже 4,5 млн. тонн зерна.

Окрім того, російські окупанти вкрали півмільйона тонн зерна з окупованих територій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: