Всесвітній економічний форум у Давосі: головне з виступу Зеленського

Читать на русском
Володимир Зеленський виступив на економічному форумі у Давосі. Він закликав світ запровадити максимальні санкції проти росії, допомогти Україні у відновленні та реагувати на проблеми превентивно.

Президент України Володимир Зеленський взяв віртуальну участь у Всесвітньому економічному форумі у Давосі. Він закликав світ запровадити максимальні санкції проти росії та допомогти Україні у відновленні після війни.

Головні тези з виступу глави держави зібрало «Слово і діло»:

  • Саме цього року слова «поворотний момент» не є просто риторичною фігурою. Зараз справді такий момент: коли вирішується, чи пануватиме у світі груба сила. Якщо пануватиме, то наші думки їй не цікаві, і в Давосі ми можемо більше не збиратися. Груба сила не шукає нічого, крім підкорення тих, кого хоче підкорити. Вона не дискутує, а вбиває одразу. Як це робить росія в Україні прямо зараз, цієї миті, коли ми з вами спілкуємося.

  • Ми зупинили російську армію, яку називали другою у світі. І ціною важких боїв, тисяч життів поступово витісняємо окупантів із нашої землі. Але чи довелося б це робити, якби ще минулого року до нас прислухалися і застосували до росії справедливі, превентивні, весь спектр санкцій, які здатні збити з ніг будь-якого агресора. Впевнений, що відповідь ні. Недопущення війни було б гарантовано, якби дії світу були б превентивними, а не реакцією.

  • Не чекайте фатальних пострілів, не чекайте використання росією спеціальної зброї – хімічної, біологічної, ядерної. Не створюйте в агресора враження ніби світ не чинитиме достатнього опору, захищайте одразу по-максимуму свободу.

  • Ембарго на російську нафту, повне блокування всіх банків (без винятку), повна відмова від IT-сектору, повне припинення торгівлі з агресором.

  • Україна пропонує створити такий прецедент відновлення країни після війни, який продемонструє всім, хто мріє знищити життя сусіда, що війна не дає бажаного результату.

  • Російські активи, які розкидані за різними юрисдикціями, мають бути знайдені, заарештовані чи заморожені, а потім направлені до спеціального фонду, з якого всі, хто постраждав у цій війні, зможуть отримати компенсації.

  • Будь-яка реакція на масовий голод є запізнілою за замовчуванням. Голод треба зупиняти лише превентивно. Ми пропонуємо створити організацію відповідальних демократичних країн-експортерів продовольства, які можуть діяти з повагою до прав людини та глобальних правил торгівлі. У людства має бути страховка від голоду. І Україна готова надати майданчик для роботи такої організації.

  • Зброя, фінанси, політична підтримка, санкції проти росії – якби отримали їх на 100% від наших потреб та одразу у лютому, то результатом цього було б збереження десятків тисяч життів.

  • Мої пропозиції направлені так само проти голоду, бідності, відчаю і хаосу. І авжеж проти війни, яка розв'язана росією і несе за собою ніщо інше як голод, бідність, відчай і хаос багатьом у світі – не тільки нам.

Нагадаємо, що раніше Володимир Зеленський виступив на відкритті Канського кінофестивалю. Докладніше тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: