Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата – звернення Зеленського

Читать на русском
Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата українськими військовими та розвідниками, заявив президент України.
Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 16 травня, 82-го дня війни проти російських окупантів. Він розповів, що наразі завдяки військовим та переговорній групі МКЧХ та ООН Україна намагається врятувати військових з «Азовсталі». 221 військових вивезли на окуповану територію для подальшого обміну, 53 тяжкопоранених вивезли у лікарню на території ОРДО.

Основне зі звернення президента:

  • Маріуполь. Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки, перемовної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста і ООН, ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших захисників. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога.

  • Українські герої потрібні Україні живими - це наш принцип. Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота продовжується, і ця робота потребує делікатності. І часу.

  • Зеленський говорив з директором-розпорядником МВФ про те, як пришвидшити надання Україні фінансової допомоги, враховуючи дефіцит державного бюджету у час війни, а це близько 5 мільярдів доларів щомісячно.

  • Напередодні зустрічі міністрів фінансів країн «Великої сімки» ці переговори з директоркою МВФ є безпосередньою підготовкою дуже важливих рішень для України.

  • В Києві працювала висока делегація Польщі. З ними відбулись консультації щодо взаємодії на рівні Європейського Союзу. Зокрема, це стосується прискорення нашої інтеграції в Європейський Союз і очікуваного рішення про статус кандидата для України.

  • Йде робота над тим, щоб Європейський Союз все ж таки узгодив шостий пакет санкцій проти росії.

  • Зеленський звернувся до студентської спільноти Сполучених Штатів Америки. Ключове питання – це залучення американських університетів до відновлення нашої освітньої системи після війни.

  • Сєвєродонецьк та інші міста Донбасу все ще залишаються основною мішенню для окупантів. Робимо все, щоб захистити нашу землю і наших людей.

  • Президент підписав укази про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 201 військовослужбовець Збройних Сил України. Звання Герой України присвоєно старшому лейтенанту Агасиєву Кирилу Яшару огли – командиру взводу 92-ї окремої механізованої бригади. Та ще підполковнику Єрку Вʼячеславу Володимировичу – командиру авіаційної ескадрильї 40-ї бригади тактичної авіації, посмертно.

При цьому, за словами Заступника Міністра оборони України Ганни Маляр, 16 травня з «Азовсталі» до медичного закладу в Новоазовську евакуйовано 53 тяжкопоранених для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого повернення їх додому буде проведена процедура обміну.

«На жаль, ми не маємо можливості деблокувати Азовсталь військовим шляхом», - додала вона.

Нагадаємо, що в Офісі президента вважають, що Україна не зможе завершити війну проти росії в цьому місяці, але зможе вже у 2022 році. За умови, що західні партнери введуть нафтове ембарго і поставлять танки, літаки та артилерію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: