Розвіддані США допомогли Україні атакувати крейсер «Москва» – ЗМІ

Читать на русском
США надали Україні розвіддані, які допомогли знайти та потопити крейсер Москва. При цьому різні джерела по-різному оцінюють роль Штатів у цій події.

США надали розвідувальні дані, які допомогли українським силам виявити та завдати удару по флагманському кораблю російського чорноморського флоту – крейсеру «Москва».

Про це повідомляють CNN та The New York Times.

Джерела телеканалу CNN повідомили, що українські сили, помітивши російський військовий корабель у Чорному морі, зв'язалися зі своїми американськими контактами, щоби підтвердити, що це справді «Москва». США відповіли ствердно і надали розвідувальні дані про його місцезнаходження.

Втрата крилатих ракет та удар по моральному духу росії: експерти розповіли про наслідки удару по крейсеру «Москва»Обстріл крейсера Москва завдасть серйозної шкоди російському ВМФ та моральному духу, кажуть експерти.

Уточнюється, що США не знали, чи збирається Україна завдати удару по крейсеру.

Два високопоставлені американські чиновники теж заявили NYT, що Україна самостійно отримала дані про місцезнаходження «Москви», а США лише підтвердили їх. При цьому інші офіційні особи заявили, що американська розвідка «відіграла вирішальну роль» у потопленні корабля Україною.

Офіційні особи відмовилися уточнити, яку саме інформацію було передано, але один чиновник сказав, що «інформація виходить за рамки простого повідомлення про місцезнаходження корабля в Чорному морі».

Представники адміністрації Байдена відмовилися публічно підтвердити, що американська розвідка надала Україні таку інформацію.

Нагадаємо, українські військові ввечері 13 квітня завдали ракетного удару по російському крейсеру «Москва», який брав участь у захопленні острова Зміїний. Корабель згодом затонув.

Хоча на крейсері було близько 500 членів екіпажу, у росії визнали загибель лише одного. На думку експерта, половина екіпажу або загинули, або поранені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: