Втрата крилатих ракет та удар по моральному духу росії: експерти розповіли про наслідки удару по крейсеру «Москва»

Читать на русском
Обстріл крейсера Москва завдасть серйозної шкоди російському ВМФ та моральному духу, кажуть експерти.
edition.cnn.com

Україна 13 квітня завдала удару ракетами «Нептун» по російському крейсеру «Москва» у Чорному морі. Про стан крейсера після удару точної інформації немає: відомо тільки, що пошкодження серйозні, там була пожежа. Але якими б не були наслідки експерти кажуть, що це завдасть серйозної шкоди військово-морському флоту та національній гордості росії.

Керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко написав, що після того, як «Москва» з 16 крилатими ракетами була виведена з ладу, сумарний залп крилатих ракет кораблів ЧФ, що перебуває в Чорному морі, зменшився з 72 до 52.

Аналітики кажуть, що втрата крейсера «Москва» завдає серйозного удару по ВМФ росії та національній гордості.

«Лише втрата підводного човна з балістичними ракетами або «Кузнєцова» (єдиного російського авіаносця) завдала б серйознішого удару по моральному духу росії та репутації військово-морського флоту в очах російської громадськості», — сказав капітан ВМС США у відставці та колишній директор операцій в Об'єднаному розвідувальному центрі Тихоокеанського командування США Карл Шустер, передає CNN.

Те, що втрата корабля стане для росії сильним ударом, підтверджує і професор Королівського коледжу в Лондоні Алессіо Паталано. «Кораблі діють далеко від суспільної уваги, і їхня діяльність рідко стає предметом новин. Але вони є великими плавучими частинами національної території. І коли ви втрачаєте один із них, флагман, політичне та символічне повідомлення – на додаток до військової втрати – виділяється саме цим», – сказав він.

Наступ росії на Донбасі: експерти розповіли, з якими складнощами зіткнеться армія рфНа сході України російська армія діятиме у більш знайомій місцевості, ніж біля Києва. Але її підрозділи ослаблені та можуть зіткнутися з тими самими проблемами мобільності, що й під час вторгнення на півночі України.

Успішний удар по російському крейсеру є «дуже потужним психологічним інструментом для підтримання морального духу українців», заявив науковець Національного інституту стратегічних досліджень України Микола Бєлєсков.

«Все ж таки це флагман Чорноморського флоту росії і, безумовно, велика шкода — не лише в матеріальному відношенні, а й у моральному. А з іншого боку, це дуже потужний імпульс моральному духу українців», – заявив він BBC.

На думку іншого експерта, тепер російський флот може відчути необхідність діяти на більшій відстані від українського берега.

«Це може вплинути на можливості прямої вогневої підтримки військ та протиповітряної оборони прибережних районів. Я вважаю, що це змусить російських моряків двічі подумати»,вважає директор Інституту вивчення морського потенціалу росії при Військово-Морському коледжі США Майкл Петерсен.

Нагадаємо, увечері 13 квітня українські військові завдали ракетного удару по російському крейсеру «Москва», який брав участь у захопленні острова Зміїний.

Наприкінці березня Військово-морські сили України знищили російський десантний корабель у захопленому окупантами порту Бердянська.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: