Домовилися залишити минуле позаду: Зеленський та Штайнмаєр провели телефонну розмову

Читать на русском
Зеленський провів телефонну розмову зі Штайнмаєром. Президенти домовилися залишити минулі непорозуміння позаду та підтримувати тісний контакт.
Фото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 5 травня, провів телефонну розмову з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Таким чином, лідери залишили у минулому всі непорозуміння.

Про це повідомила канцелярія Штайнмаєра та керівник Офісу Зеленського Андрій Єрмак.

«Німеччина залишається потужним союзником України. Про деталі буде офіційне повідомлення, можу лише сказати, що надія росіян на розкол єдності Європи у підтримці України – марна»,зазначив Єрмак.

Скандал із візитом Штайнмаєра до Києва: видання Der Spiegel повідомило подробиціВидання Der Spiegel опублікувало подробиці скандалу з візитом Штайнмаєра в Києві, що не відбувся. Поїздка готувалася довго, а скасували її буквально в останній момент.

У канцелярії президента ФРН розповіли, що розмова пройшла добре, і президенти усунули всі непорозуміння, які були у минулому.

«Федеральний президент висловив свою солідарність, повагу та підтримку мужній боротьбі українського народу проти російських агресорів. Німеччина з самого початку підтримувала Україну у фінансовому, економічному та військовому відношенні у її оборонній боротьбі та єдина у солідарності з Україною. Обидва президенти охарактеризували розмову як «дуже важливу та дуже хорошу». Невдоволення з минулого усунуті. Обидва президенти домовилися підтримувати тісний контакт», – повідомили у канцелярії.

«Обидві сторони домовилися залишити минуле позаду і зосередитись на майбутній співпраці», – сказав у коментарі Bild прессекретар Зеленського.

Нагадаємо, у квітні Франк-Вальтер Штайнмаєр хотів приїхати до Києва з делегацією президентів інших країн, але йому дали зрозуміти, що його візит «небажаний». Причина – багаторічні тісні зв'язки Штайнмаєра з росією, його активна підтримка будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Водночас Володимир Зеленський заявив, що не отримував від Штайнмайєра офіційного звернення щодо візиту.

Через історію зі Штайнмаєром й канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовлявся приїжджати до Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: