Український посол розповів, чому Штайнмаєру відмовили у візиті

Читать на русском
Посол відмовився коментувати або спростовувати припущення про те, що причиною відмови є спірна позиція Штайнмаєра щодо України.
Фото: AP

Україна повідомила президенту Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру через те, що його візит може відбутися лише після приїзду Олафа Шольца з новими домовленостями.

Про це посол України у Німеччині Андрій Мельник розповів у інтерв’ю «Європейській правді».

Як зазначається, коментуючи скандальну ситуацію із відмовою України погоджувати приїзд Штайнмаєра до Києва, Мельник пояснив, що він передав у якості пояснення причини такого рішення.

«На відповідні запити були передані меседжі про те, що на даному етапі для української держави пріоритетом є приїзд голови німецького уряду, оскільки саме голова уряду, канцлер Німеччини ухвалює рішення, які ми всі очікуємо», - пояснив він.

Зеленський прокоментував свою позицію щодо Штайнмаєра: «Звернення не отримували»Президент Володимир Зеленський заявляє, що не отримував офіційного звернення президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра щодо візиту в Україну.

Мельник відмовився коментувати або спростовувати припущення журналіста ЄП про те, що причиною відмови є спірна позиція Штайнмаєра щодо України і пояснив, що Київ віддає перевагу нагальним зустрічам.

«У нас зараз немає часу на якісь протокольні обміни Для нас зараз питання стоїть руба – чи ми виживемо і чи ми зможемо мінімізувати жертви серед українців», - зазначив він.

При цьому, посол також наголосив, що не вірить у тверду зміну позиції президента Штайнмаєра щодо України та росії.

«Я не вірю, що людина може змінитися протягом кількох тижнів, тим більше така людина і такий політик як Штайнмаєр, який уже протягом понад двадцяти років займає провідні позиції в урядах Німеччини», - заявив посол, нагадавши про причетність Штайнмаєра до побудови «Північного потоку-2».

Нагадаємо, що газета Bild повідомила, що президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр хоче приїхати до Києва разом із делегацією європейських дипломатів, але Володимир Зеленський не хоче приймати його у столиці.

Пізніше видання Der Spiegel повідомило подробиці цієї ситуації.

Напередодні президент Володимир Зеленський розповів, що не отримував офіційного звернення президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра щодо візиту в Україну.

Зазначимо, що раніше Штайнмаєр висловився за притягнення до відповідальності володимира путіна та всіх, хто причетний до злочинів в Україні. Він також казав, що не очікував на те, що росія наважиться розв'язати повномасштабну війну в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: