Скандал із візитом Штайнмаєра до Києва: видання Der Spiegel повідомило подробиці

Читать на русском
Видання Der Spiegel опублікувало подробиці скандалу з візитом Штайнмаєра в Києві, що не відбувся. Поїздка готувалася довго, а скасували її буквально в останній момент.
Фото: AP

Візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра до Києва планувався та обговорювався протягом тривалого часу. Але потім у Києві дали зрозуміти, що не будуть раді приїзду політика.

Подробиці цього скандалу оприлюднило у своєму розслідуванні видання Der Spiegel.

У розслідуванні йдеться, що після поїздки до Варшави Штайнмаєр збирався відвідати Київ разом із президентами Польщі, Литви, Латвії та Естонії, щоб продемонструвати підтримку України. План поїздки узгоджувався за умов суворої конфіденційності.

Планувалося, що у вівторок увечері президенти сядуть на потяг, який близько півночі доставить їх до української столиці. Повернутися з Києва лідери мали вже ввечері в середу.

«Ви робите замало»: Кулеба закликав Німеччину дати Україні більше озброєнняДмитро Кулеба закликав Німеччину дати Україні більше зброї, оперативніше приймати рішення та запровадити жорсткіші санкції проти Росії.

Кілька днів тому у канцелярії президента Німеччини відбулася зустріч посла України Андрія Мельника з головою канцелярії та деякими довіреними особами Штайнмаєра. Зустріч проходила на тлі того, що Мельник останні кілька тижнів різко критикував Штайнмаєра за його попередню політику щодо росії. Але загалом зустріч у канцелярії пройшла добре.

Вранці у понеділок Штайнмаєр мав провести телефонну розмову з Володимиром Зеленським, але той в останній момент відмовився. Видання пише, що у Штайнмаєра не надали цьому значення.

У вівторок вранці Штайнмаєр та його делегація сіли на літак до Варшави. Як раз тоді люди президента, пише видання, отримали перші сигнали про те, що з візитом до Києва можуть виникнути складнощі.

Вдень з'являється «дедалі більше ознак того», що у Києві відмовляються приймати Штайнмайєра. І також вдень газета Bild оприлюднила таємний план поїздки президента Німеччини і те, що у Києві не готові зустрічатися з ним.

У розслідуванні йдеться, що в офісі Штайнмаєра «панує подив»

У Берліні сподівалися, що й інші президенти скасують свою поїздку до Києва, але Анджей Дуда та президенти Латвії, Литви та Естонії таки виїхали в Україну. А Штайнмаєр повернувся до Німеччини. «Це день, про який він хотів би забути. Його – дипломата, який збудував кар'єру, будуючи мости – дипломатично обдурили, виставивши політичним новачком», – пише видання.

Увечері виступив український посол Андрій Мельник: він заявив, що Україна була б рада, якби до Києва приїхав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Нагадаємо, раніше Штайнмаєр висловився за притягнення до відповідальності володимира путіна та всіх, хто причетний до злочинів в Україні. Він також казав, що не очікував на те, що росія наважиться розв'язати повномасштабну війну в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: