ЄС може відмовитись від російської нафти протягом півроку – WSJ

Читать на русском
ЄС виробив пропозиції щодо ембарго на російську нафту. Відмовитись від імпорту можуть протягом шести місяців, деякі країни – протягом 20.
ndtv.com

Держави члени Європейського союзу отримали пропозиції щодо шостого пакету санкцій проти росії. Він включає поетапне ембарго на імпорт російської нафти, виключення низки російських банків із системи SWIFT та нові обмежувальні заходи щодо пропагандистів.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на представників ЄС.

Кулеба звернувся до європейських лідерів щодо питання ембарго на нафтуМіністр закордонних справ України Дмитро Кулеба знову закликав європейських лідерів запровадити ембарго на покупку російської нафти.

За словами двох офіційних осіб, центральна пропозиція пакету санкцій – припинення імпорту російської сирої нафти протягом шести місяців та відмова від закупівель російських нафтопродуктів до кінця року.

Але Угорщина та Словаччина, які найсильніше залежать від російської нафти, отримають поетапну відмову від російського імпорту на 20 місяців.

Єврокомісія також пропонує запровадити санкції щодо трьох російських банків, зокрема найбільшого – Сбербанку. Проте санкції не включатимуть припинення транзакцій із цими банками, а передбачають відключення від SWIFT.

ЄС також не має наміру застосовувати санкції до Газпромбанку, який країни-члени використовують для розрахунків за російський газ.

Дипломати заявили, що можуть виникнути жорсткі дискусії щодо низки пунктів пакету санкцій, хоча на користь нафтового ембарго склався широкий консенсус.

Нагадаємо, країни Європейського Союзу заморозили активи на суму 35 млрд євро (39 млрд доларів) у відповідь на вторгнення росії в Україну.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: