Ще одна країна Європи планує зменшити залежність від російського газу

Читать на русском
Варто зазначити, що чинний договір союзної для росії країни з «Газпромом» спливає вже 31 травня.
Главком

Сербія хоче знизити свою залежність від російського газу. У країні планують з вересня 2023 року почати отримувати зріджений природний газ із Греції, а також природний газ із Азербайджану.

Про це заявила віце-прем'єр і міністр гірничодобувної промисловості та енергетики Сербії Зорана Михайлович.

«Сербія все ще залежить від одного постачальника. У нас є два напрямки газопостачання, але ми залежні від росії. Наше сполучення з Болгарією, яке буде готове наступного року, дає нам можливість вести переговори та отримувати LPG з Греції з вересня наступного року, підключатися до газу з Азербайджану, що зменшує нашу залежність», - сказала Михайлович.

У ЄС заявили, що «рано чи пізно» доведеться запроваджувати санкції проти російської нафти та газуУ Євросоюзі визнали, що рано чи пізно доведеться запроваджувати обмежувальні заходи проти російської нафти та газу.

При цьому, вона додала, що наразі неможливо спрогнозувати ціни та наслідки таких дій.

«Ми не можемо знати точно, якою буде ціна на газ, тому що на ринку відбуваються тектонічні зрушення, і питання у тому, яку ціну ми зможемо узгодити на переговорах з «Газпромом», але вона точно не буде такою, як раніше», - додала вона.

Варто зазначити, що чинний договір Сербії з «Газпромом» спливає вже 31 травня. У рамках нього узгоджено постачання 6 млн куб. м газу на добу за $270 за 1 тис. куб. м.

Нагадаємо, що нещодавно Італія знайшла вихід, щоб спокійно відмовитися від російського газу.

Раніше ми повідомляли, що Словаччина готова платити за російський газ рублями. При цьому, у ЄС вважатимуть оплату газу рублями порушенням санкцій проти росії.

Також нагадаємо, що перша країна з Євросоюзу офіційно повністю відмовилась від російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: