Перша країна з Євросоюзу повністю відмовилась від російського газу – деталі

Читать на русском
З початку квітня газотранспортна система країни не імпортувала газу з рф. За даними оператора Amber Grid, на 2 квітня імпорт російського газу був нульовим.
volynnews.com

Литва з початку квітня повністю припинила імпорт газу з росії, ставши першою країною ЄС, що пішла на такий крок. У Міністерстві енергетики країни заявили, що з початку поточного місяця газотранспортна система працює без блакитного палива з рф.

Про це повідомляє видання Delfi та LRT, з посиланням на Міністерство енергетики Литви.

У відомстві повідомили, що з початку квітня литовська газотранспортна система не імпортувала газу з РФ. Це підтверджують і дані оператора Amber Grid: згідно з ними, на 2 квітня імпорт російського газу до Литви через інтерконектор з Білоруссю був нульовим.

Австралія після виступу Зеленського відмовляється від російського газу та нафти – ЄрмакАвстралія вирішила повністю відмовитися від російських нафти та газу, а також вводить мито 35% на всі товари з росії.

Міністр енергетики европейської країни Дайніус Крейвис назвав це поворотною точкою в енергонезалежності Литви.

«Ми перша країна Європейського союзу серед країн-постачальників «Газпрому», що домоглася незалежності від постачання російського газу», - цитує видання заяву міністра Крейвіса.

Тепер усі газові потреби Литви задовольняються завдяки імпорту через СПГ-термінал у Клайпеді. За розрахункаи, надалі цього має бути достатньо. Також, за потреби, газ можуть перекачувати також з Латвії, а з 1 травня - через інтерконектор з Польщею.

«Починаючи з цього місяця у Литві більше не буде російського газу. Багато років тому моя країна прийняла рішення, які нині дозволяють нам без «болю» розірвати енергетичні зв’язки з агресором. Якщо ми змогли - решта Європи також зможе», - прокоментував президент Литви Гітанас Науседа.

Раніше ми повідомляли, що санкції, які ввели щодо Москви за вторгнення в Україну, підштовхують росію до рецесії. Вони починають повертати рф назад в закриту економіку радянського типу.

Нагадаємо, що агресор путін підписав указ про оплату за газ у рублях і знову пригрозив припиненням постачань.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: