Росія змінює тактику: чому агресор вдається до негуманних методів ведення війни

Читать на русском
Росія поступово почала змінювати свою тактику ведення війни. Чому противник вдається до таких дій, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

В Україні 12 днів триває повномасштабна війна з Російською Федерацією. Окупанти нещадно обстрілюють як критичну інфраструктуру, так і житлові райони та цивільне населення. При цьому противник зазнає великих втрат. Президент Володимир Зеленський неодноразово просив НАТО закрити небо над Україною, адже ракетні удари наносять найбільші руйнування. Водночас, Альянс поки відмовляється виконувати прохання України. Чи може все таки НАТО закрити повітряний простір, чому Росія почала змінювати свою тактику та вдаватися до таких методів ведення війни, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Що означає закрите небо та чому НАТО не погоджується на цей крок

Створення безпольотної зони прибрало б серйозну перевагу російської армії, яка використовує авіацію для ударів не лише по воєнній інфраструктурі, а й по цивільним об’єктам.

Безпольотна зона над певною територією передбачає заборону будь-яких польотів над нею, включно з військовими літаками та гелікоптерами. Тобто, усі об’єкти мають збиватися.

І от Україна фактично просить НАТО гарантувати збиття ворожих літаків.

Ще 28 лютого у НАТО заявили, що виключають можливість запровадження безпольотної зони над Україною. Водночас, через кілька днів петиція до НАТО про закриття неба над Україною набрала потрібну кількість голосів – понад 1 млн.

Однак після цього НАТО знову відмовило Україні у запровадженні безпольотної зони. На їхню думку, пряме втручання Альянсу призведе до більш масштабної та жорстокої війни в Європі.

«Ми не є частиною цього конфлікту, і ми відповідаємо за те, щоб він не загострився і не поширився за межі України. Ми розуміємо відчай, але ми також віримо, що якщо ми зробимо це (безпольотну зону – Ред.), то отримаємо щось, що може призвести до повномасштабної війни в Європі за участю значно більшої кількості країн та значно більших страждань», – заявив на пресконференції генсек НАТО.

Президент Володимир Зеленський досить гостро відреагував на таке рішення та розкритикував Альянс.

Ми продовжуємо боротися. Ми захистимо нашу державу. Ми звільнимо нашу землю. Завдяки нашим героям.Офіс Президента України

«Сьогодні керівництво Альянсу дало зелене світло для подальшого бомбардування українських міст та сіл, відмовившись зробити безпольотну зону. Ви могли закрити небо, але… Я не знаю, кого ви можете захистити, чи здатні захистити ви свої країні – країни Альянсу. Від нас ви не зможете відкупитися літрами палива за літри нашої крові, пролитої за нашу спільну Європу, за нашу спільну свободу, за наше спільне майбутнє», – заявив глава української держави.

Вже через два дні Зеленський знову спонукав закрити небо над Україною – після того, як окупанти випустили вісім ракет по Вінницькому аеропорту.

На думку військового експерта Олега Жданова, НАТО ніколи не закриє небо над Україною.

«Це потрібно зрозуміти один раз і назавжди. Вони не будуть воювати з Російською Федерацією. У такому випадку системи ППО НАТО повинні збивати російські бойові літаки. Відповідно, це війна», – зазначив він у розмові зі «Слово і діло».

За словами Жданова, жодна країна НАТО не дасть згоду на втручання в цей конфлікт, тим більше такі країни як Угорщина.

Чи є інші можливості закрити небо та чому Європа не «поспішає на допомогу»

На думку військового експерта, Україні треба шукати інші шляхи та гібридні методи закриття нашого повітряного простору – через прямі домовленості з країнами-партнерами, які нас реально підтримують.

«Насамперед це посилення нашої протиповітряної оборони та передання нам літаків. Адже ті, які вже пообіцяли, досі не передали», – зазначив Жданов.

Водночас він наголосив, що Росія зараз почала тиснути та залякувати наших союзників.

«Путін вже заявив, що допомогу Україні він буде розцінювати як участь у війни. Тобто, він залишає за собою право нанесення удару по цим країнам. Тому Європа і злякалася, тому ми досі не отримали літаки. Росія може зайти і через Чорне море, і через Балтійське. І наносити удари. Це не проблема для Росії. Єдине, що ракет немає», – розповів експерт.

Нагадаємо, днями Путін заявив, що Росія розглядатиме будь-які спроби інших країн встановлення безпольотної зони над Україною як участь у військових діях.

За словами Жданова, нині РФ вже дістала зі складів останні точкові ракети і буде намагатися наносити ракетні удари по нашим містах.

«Вочевидь Захід досі не розуміє головної загрози – якщо Путін нас переможе, він їх всіх поставить на коліна. А Європа сподівається, що вони з ним домовляться. Колись, у 1938 році, теж сподівалися домовитись з Гітлером, і це закінчилось повною окупацією Європи», – наголосив військовий експерт.

До речі, Володимир Зеленський у своїх зверненнях неодноразово наголошував на цьому і закликав європейські країни об’єднатися з Україною.

«Я радий, що ми об'єднали всіх вас країни ЄС, але я не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, трагедія для кожного українця, трагедія для кожної держави»,сказав президент під час свого виступу у Європейському парламенті.

Олег Жданов наголосив, якщо Європа не хоче вступати у війну, вона повинна дати нам зброю.

«Якщо вони дадуть нам сучасну зброю, у нас є шанс перемогти. Особливо у тих умовах, які склалися зараз», – наголосив експерт.

Чому окупанти почали все більше обстрілювати мирні райони

За словами військового експерта, Росія допустила стратегічну помилку – підготувала дуже малий контингент для захоплення України.

«Для того, щоб окупувати України, потрібно мати щонайменше півмільйонну армію та стільки ж у резерві. Тоді можна розраховувати на успіх. А вони підготували близько 120 тисяч і взагалі без резерву», – зауважив Жданов.

Також він наголосив, що Росія наразі повністю змінила тактику. Про це вже казали і в Генеральному штабі Збройних сил України, і в Раді національної безпеки та оборони.

«Окупанти не змогли досягти своїх військових завдань в Україні, використовуючи тактику блискавичного наступу (бліцкригу), у зв'язку з чим він змінює свою тактику», – розповідали у Генштабі.

Військовий експерт зауважив, що окупанти вже навіть уникають зіткнення з нашими ЗСУ, бо розуміють, що не можуть їх здолати і постійно несуть втрати.

«Тому РФ вдалася до ракетних авіаційних ударів, тобто до дистанційних методів ведення війни. До того ж, Росія веде ці методи негуманним способом. Вона обстрілює цивільне населення і житлові масиви для того, щоб посіяти паніку серед населення і спонукати нас до миру за будь-яку ціну», – розповів Жданов.

За його словами, вже є інформація, що Путін віддав наказ не зважати на втрати цивільних, а навпаки застосовувати ураження по житловим масивам, щоб примусити Україну до капітуляції.

«Путін йде за принципом, що «переможців не судять». Якщо він переможе, то потім йому ніхто нічого не скаже», – наголосив експерт.

Такі дії зі сторони Росії можуть виглядати, як паніка чи відчайдушний крок. Але зрештою, на думку Жданова, вони частково спрацьовують, адже «Європа злякалася і починає потихеньку давати задню».

Військовий експерт переконаний, що Путін кине у бій, все що є, і йому байдуже – буде 10 тисяч втрат чи 100 тисяч.

«Він поставив на карту своє життя, не політичне, а фізичне. Бо якщо він програє, його знесе власне оточення, яке не буде його жаліти. І Путін це розуміє. І тому, скільки раундів переговорів ми не вели б, вони не принесуть жодного результату, адже Путін буде стояти на своєму – тільки капітуляція та демілітаризація України, повне поглинання України. І він не поступиться, адже від цього залежить його життя», – наголосив Жданов.

Є два варіанти: які сценарії дає експерт на найближчий час

Фактично президент Росії не залишив Україні вибору – ми або капітулюємось, або перемагаємо. Третього варіанта немає.

На думку Олега Жданова, якщо Україна підпише щось на кшталт Мінські угоди-3, то ми просто на деякий час відкладемо війну, як це було у 2015 році.

«Є два варіанти – або Путіна усунуть від влади, або ми повинні перемогти», – зазначив він.

За словами військового експерта, саме тому Путін уже кілька днів вагається, щоб підписати указ про оголошення мобілізації – тому що боїться, що це спричинить соціальний вибух у Росії.

«Фактично, оголосивши мобілізацію, він визнає поразку російської армії перед українською. І це для нас дуже сприятлива умова. Тому якби нам зараз надали б хоча б засоби ППО, щоб ми захистили своє небо, тоді на суходолі ми можемо їх подолати. У нас є шанс на це», – наголосив Жданов.

Водночас, на його думку, в Європі зараз почалися якісь бюрократичні механізми, пошук шляхів, як уникнути цього тощо.

«Це все ставить нас у скрутне становище. Наступний тиждень фактично буде вирішальним у цій війні. Або нам почнуть допомагати, або ми почнемо відступати все далі і далі», – резюмував військовий експерт.

Нагадаємо, раніше політолог Олександр Радчук описував сценарії розвитку війни з Росією.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: