Перемога України: сценарії розвитку війни з Росією

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Швидкого бліц-кригу із захоплення України у путінського режиму не вийшло. Наразі відступати верхівці Кремля нікуди – вони ще більше посилюють цензуру, оголошують додаткову мобілізацію, Росія та її громадяни поступово перетворюється на державу-вигнанця в усьому світі.

Проте економічні санкції та героїчна відсіч України – поки що єдине, що стримує державу-монстра із великою армією, значним воєнним, економічним та ядерним потенціалом від ще більш агресивних намірів. Обстріли ракетами та бомбами цивільного населення, напад на Запорізьку АЕС та тисячі жертв серед мирного населення України свідчать про те, що ворог перейшов до стратегії державного терору. Мета – залякати не лише українців, але й всю Європу та весь світ.

Так чи інакше, але дії агресора та терориста рано чи пізно зазнають краху. Питання лише у часі, наслідках та масштабів катастрофи, яка очікує всю Росію. Принаймні, оскаженілий путінський режим не може розраховувати на безмежні ресурси у випадку довготривалих воєнних дій проти України, а тим паче – всього світу.

Якими можуть бути сценарії перемоги України у війні з Росією?

Закінчення «гарячої фази» війни

Ймовірно, ворог не зможе тривалий час здійснювати атаки на українські міста за допомогою сили та живої техніки. Українці вже відчули на собі зміну тактики – росіянам вдається дуже повільне просування на землі, тому вони все частіше застосовують ракетні та авіаудари. Наскільки довго вдасться застосовувати цю тактики – багато в чому залежить і від позиції західних партнерів України.

Вторгнення Росії в Україну: як реагують світові лідериПісля нападу Росії 24 лютого на підтримку України виступили 48 держав та 5 міжнародних організацій.

Якщо вдасться «закрити небо» та поступово відтіснити російські війська з території України - «гаряча фаза» війни може закінчитися. Натомість путінський режим продовжить обстріли та напади на прикордонні міста й території України. Так чи інакше, такий сценарій призведе до чергових перемовин, які можуть закінчитися відновленням суверенітету України, введенням миротворчого контингенту.

Довготривала виснажлива війна

Ще один сценарії – тотальне спустошення та тривала виснажлива війна із військами РФ. Цей варіант можливий лише у разі, якщо путінський режим збереже свій вплив всередині РФ та мобілізує значну частину своїх військ проти України.

В будь-якому випадку, дуже довго зберігати інформаційну завісу Кремлю не вдасться, а економічні санкції суттєво послаблять режим. Що керівництво РФ тоді робитиме із територіями України, які навіть вдасться тимчасово окупувати?

За такого сценарію, не уникнути й тривалої та дуже вмотивованої партизанської війни проти російських військ та диверсантів всередині України. Тому навіть силова зміна влади, про яку натякали у Кремлі, не змінить ставлення до окупантів серед населення: українці тривалий час перебувають у стані вільного доступу до інформації, а для будь-якого інституційного успіху РФ необхідна тривала пропаганда населення – цього ресурсу в загарбників немає. Сподіватися на те, що масові розстріли чи вбивства українців зможуть залякати решту населення, як показує нинішня ситуація із відсіччю російським війська, не варто. Та й перспектива подальшого геноциду ще більше об’єднає українців та світ з метою перемогти агресора.

Економічний крах Росії та усунення путінського режиму

Наразі сценарій із внутрішнім супротивом самих росіян із метою позбутися путінського режиму виглядає поки що чимось фантастичним. Проте ситуація із санкціями та посиленням терору всередині суспільства посилюється, а родини загиблих російських солдатів так чи інакше дізнаються про те, куди й навіщо відправилися їхні сини, чоловіки, брати.

У Пентагоні вважають, що 90% російського угруповання вже в УкраїніРосія перекинула в Україну 90 відсотків свого підготовленого угруповання, вважають у Пентагоні.

Однак, аналізуючи історію Росії, найбільш ймовірним виглядає як раз сценарій «кабінетної» змови: якщо знайдеться сила серед оточення самого правителя Кремля, яка зрозуміє весь масштаб катастрофи, яка чекає на росіян.

Щоправда, для цього потрібно мати розуміння – як і за якими правилами діятиме нова керівна верхівка після падіння путінського режиму. Адже злочини про людяності, геноцид українського населення та масштабні руйнування – потягнуть за собою відповідні наслідки як для політичної верхівки, так і для економіки РФ і кожного громадянина Росії зокрема. Маючи такий собі «план дій» на випадок виходу з нинішньої ситуації, частина правлячої верхівки РФ цілком ймовірно може навіть фізично позбутися кривавого диктатора.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: