Виступ Зеленського у Європарламенті: повний текст

Читать на русском
Повний текст виступу Володимира Зеленського у Європарламенті, де розглядають заявку України на членство у ЄС.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 1 березня виступив на засіданні Європарламенту, підключившись по відеозв'язку. Після його промови європейські депутати аплодували стоячи Зеленському.

Нижче наводимо повний текст виступу:

Шановні присутні, ви знаєте, я останніми днями не знаю, як правильно всіх вітати. Тому що я не можу говорити «Доброго ранку», або «Доброго дня», або «Доброго вечора». Не можу, і це абсолютна правда, бо щодня для когось цей день точно не добрий, щодня для когось цей вечір останній. Я говорю сьогодні і зараз про своїх громадян України, які захищають ціною свого життя наші стіни, свободу.

Я дуже радий, що побачив тут – це настрій, який об'єднує. Я радий, що ми об'єднали всіх вас країни ЄС, але я не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, трагедія для кожного українця, трагедія для кожної держави.

Ви знаєте, я не говорю, не читаю папірці, бо папірці в житті моєї держави скінчилися. Все це реально: і ці загиблі люди, все це справжнє життя. І ви знаєте, я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рідними, такими, як ви, як кожна людина, ми віддаємо наших найкращих людей: міцних, сильних, дивовижних українців.

І ми дуже часто любимо говорити, що ми всі переможемо, і я дуже радий, що ви про це вже не тільки кажете, а й бачите. І ми точно все переможемо, я впевнений у цьому. Є такий вислів: «Український вибір Європи». Те, чого ми прагнули, чого йшли і йдемо. І я дуже хотів би, щоб звучав у вас до нас «Вибір Європою вже України».

У мене є кілька хвилин, щоб поспілкуватися з вами, тому що є невеликі обстріли та ракетні удари. Цей ранок був трагічним для всіх нас. Дві крилаті ракети – по Харкову. Місто, яке біля кордонів з РФ, там завжди було дуже багато росіян і завжди вони товаришували, дуже теплі стосунки були. Там більше 20 вишів, це був і є центр, де найбільша кількість університетів у нашій країні. Молодь – яскрава, розумна, яка завжди збирається та збиралася на всі свята на найбільшій площі у нашій державі. Площа Свободи. І це найбільша площа Європи. І це правда – площа Свободи. Уявіть собі – вранці, дві крилаті ракети у площу Свободи. Десятки жертв. Ось така ціна волі.

Європарламент розпочав спеціальну процедуру вступу України до ЄСЄвропейський парламент прийняв заявку України на вступ до Євросоюзу. Розпочато спеціальну процедуру вступу.

Ми боремося просто за свою землю і свою свободу, і, повірте мені, незважаючи на те, що зараз заблоковано всі великі міста нашої держави, ніхто в нашу свободу і державу не зайде. Повірте мені. Кожна площа сьогоднішнього дня, як би вона не називалася, вона називатиметься площею Свободи. У кожному місті нашої держави. Ніхто нас не зламає, ми сильні, ми українці.

Ми маємо бажання, щоб наші діти жили. Мені здається, що це чесно. Учора 16 дітей загинули. І знову президент Путін скаже, що це якась операція, і ми б'ємо по військовій інфраструктурі. Де наші діти? На яких військових заводах вони працюють? На яких ракетах? Може, вони у танках їздять? 16 дітей ти вбив!

У нас дуже вмотивований народ, дуже. Ми боремося за наші права – свободу та життя. А зараз ми виборюємо виживання. і це наша головна мотивація, але ми боремося, щоби бути рівноправними членами Європи. І я вважаю, що сьогодні всі ми показуємо, що ми такі. З нами ЄС точно буде міцнішим. Без вас Україна буде самотньою. Ми довели свою силу, що ми, як мінімум, такі самі, як ви. Доведіть, що ви разом із нами. Доведіть, що ви нас не відпускаєте, доведіть, що ви справді європейці, і тоді життя переможе смерть, а світ – темряву.

Слава Україні!

Нагадаємо, вчора президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: