ОДКБ готова ввести «миротворчі війська» на Донбас – Reuters

Читать на русском
Війська ОДКБ можуть з'явитися на Донбасі виключно з санкції Ради Безпеки ООН та згоди України
Станіслав Засьe-cis.info

Проросійський військовий блок, Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) готова ввести «миротворчий контингент» на Донбас, якщо на це погодяться Україна та ООН.

Про це заявив генеральний секретар ОДКБ Станіслав Зась 19 лютого, повідомляє Reuters.

Зась заявив, що війська ОДКБ можуть з'явитися на Донбасі виключно з санкції Ради Безпеки ООН і згоди України. Однак, додав він, малоймовірно, що Київ дасть згоду на розміщення «миротворців» ОДКБ на Донбасі. Зась також вважає, що в РБ ООН цю ініціативу заблокують США і Британія.

Загострення ситуації на Донбасі: що сталося і чого може домагатися РосіяСитуація на Донеччині 17 лютого різко загострилася. Чому це сталося, про що раніше говорили сепаратисти та Кремль, і чого може добиватися Росія – у матеріалі.

ОДКБ - «російський НАТО», проросійський військовий блок, створений за участю країн колишнього СРСР. У нього крім самої Росії входять також Білорусь, Казахстан, Киргизія, Вірменія і Таджикистан.

На рахунку ОДКБ вже є одна операція з «примусу до миру». Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв через масові протести в країні 5 січня звернувся до ОДКБ з проханням про введення військ. В ОДКБ відповіли згодою, вранці 6 січня перші частини «миротворців» прибули в країну.

13 січня місія ОДКБ в Казахстані була завершена і війська почали залишати країну. Втрат при цьому сили ОДКБ не зазнали.

Нагадаємо, що на Донбасі з 17 лютого спостерігається жорстке загострення обстановки. Бойовики постійно обстрілюють українські позиції та населені пункти під контролем Києва. 18 лютого були поранені двоє рятувальників ДСНС. 19 лютого загинуло двоє військових ЗСУ, ще четверо були поранені. До цього бойовики обстрілювали дитячий садок, школи, об'єкти інфраструктури, було зруйновано і згоріло кілька будинків у низці населених пунктів.

На тлі загострення бойовики закотили істерику про нібито підготовлюваний «український наступ», під цим приводом почали примусове вивезення населення в Росію та оголосили загальну мобілізацію. Україна заперечує плани наступу на Донбас.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: