Загострення ситуації на Донбасі: що сталося і чого може домагатися Росія

Читать на русском
Ситуація на Донеччині 17 лютого різко загострилася. Чому це сталося, про що раніше говорили сепаратисти та Кремль, і чого може добиватися Росія – у матеріалі.
Слово і діло

На тлі загрози російського вторгнення сьогодні, 17 лютого, сталося загострення ситуації на Донбасі. Проросійські бойовики понад 30 разів порушили режим припинення вогню: під обстріл потрапили мирні населені пункти, зокрема дитячий садок та школа. У результаті є поранені як серед військових, так і серед цивільних. Підґрунтя для сьогоднішньої ескалації сепаратисти готували декілька тижнів, звинувачуючи Збройні сили України у «підготовці наступу». Крім того, і в Кремлі говорили про «спалах ситуації на Донбасі будь-якої миті». Докладніше про те, що сьогодні сталося, які можуть бути наслідки загострення – у матеріалі «Слово і діло».

Ситуація на Донбасі 17 лютого: під обстріл потрапили дитячий садок та школа

Сьогодні вранці бойовики із важкого артилерійського озброєння обстріляли Станицю Луганську. В результаті була пошкоджена будівля дитячого садка «Казка» та комунальна інфраструктура населеного пункту – частково він залишився без електропостачання.

Діти не постраждали, але контузії отримали три працівники дитячого садка.

Крім того, під обстріл потрапила школа у Врубівці, на той момент у ній перебували 30 учнів та 14 осіб персоналу. Ніхто з них не постраждав. У самому населеному пункті пошкоджено газопровід, через що зникло газопостачання у багатоповерхівках та приватних будинках.

Також бойовики вранці обстріляли залізничну станцію Кондрашівська-Нова у Станиці Луганській. Пошкоджений, але не виведений з ладу, один тепловоз, також будинки депо. Люди не постраждали.

Станом на 14 годину, за даними штабу операції Об'єднаних сил, зафіксовано 34 порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків, 28 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Так, проросійські сили відкривали вогонь по околицях Новотошківського, біля Водяного, у напрямку Трудовського, Старогнатівки, Старого Айдара, Мар'їнки, Південного, Майорська, Лобачевого, Новоселівки Другої, Луганського, Світлодарська, Троїцького, Попасної, Зайцевого, Невельського.

Поранено двох українських військових, а також двох мирних жителів. Правоохоронці вже порушили кримінальну справу за фактом обстрілу дитячого садка та школи.

У «Л/ДНР» вже кілька тижнів розповідають про «підготовку наступу ЗСУ»

Тим часом, поки весь світ обговорює можливе вторгнення Росії в Україну, сепаратистські «ЛНР» і «ДНР» вже кілька тижнів розповідають про нібито підготовку наступу на Донбасі Збройними силами України.

Так, ще наприкінці січня в «ЛНР» заявляли, що візит головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на Донбас «дає підстави вважати, що наступ на самопроголошені республіки розпочнеться вже найближчими днями».

11 лютого голова «ДНР» Денис Пушилін заявив, що «Київ продовжує стягувати до лінії зіткнення заборонене Мінськими угодами озброєння та збільшує кількість іноземних інструкторів». За словами Пушиліна, «у разі ескалації республіки будуть змушені просити допомоги у Росії»: «Ми в цій ситуації змушені бути готові будь-якої миті до того, що Україна перейде до наступальних дій. Легко не буде точно, і ми не виключаємо, що ситуація може піти такою траєкторією, коли ми змушені будемо звертатися по допомогу до Російської Федерації».

Воєнний стан в Україні: як і за яких умов можуть запровадитиВоєнний стан в Україні можна запроваджувати у разі збройної агресії або загрози нападу. Хто це може зробити та які обмеження для населення можуть бути – у матеріалі.

А 14 лютого у самопроголошеній «ДНР» заявили про нібито підготовлений Києвом план вторгнення на Донбас. Там розповіли, що «Україна перекинула до лінії зіткнення вісім реактивних систем «Смерч» та «Ураган», а також поповнює запаси боєприпасів на складах у Донецькій області. А командування ЗСУ готує диверсії біля лінії зіткнення». У «ДНР» заявили, що на лінії зіткнення розміщується до 150 тисяч українських військових.

Паралельно з цим і в Росії поширюють фейки про «наступ Росії на Донбас». Так, наприкінці січня у Кремлі заявили про «високу загрозу провокацій з боку українських військових». «Кожна окремо взята одиниця зброї, чи то оборонна чи наступальна, зайвий раз надихає гарячі голови у Києві для початку цієї операції. Нас це не може не турбувати», – сказав речник президента Дмитро Пєсков.

Напередодні Пєсков також заявив, що існує висока ймовірність того, що «Київ розпочне силову операцію на Донбасі».

Сьогодні вранці Пєсков заявив, що на лінії розмежування «зростає напруженість» і загалом ситуація в регіоні «нагнітається», а ситуація може будь-якої миті спалахнути». «Кожен момент ризикує перейти зі сфери інформаційних атак у наслідки, які викличуть нове займання війни в безпосередній близькості від наших кордонів», – сказав він.

Як в Україні реагують на звинувачення у провокаціях та загострення на Донбасі

Україна неодноразово запевняла, що не готує сценарію силового повернення окупованих районів Донецької та Луганської областей.

«Маю заспокоїти і президента Росії, і жителів Росії: жодних розпоряджень та розмов про те, щоб планувати військову операцію щодо входження на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей або тимчасово окупований Крим – не велося і не розроблялося», – заявив головнокомандувач ЗСУ Залужний.

Секретар РНБО Олексій Данілов теж категорично заперечує можливість силового сценарію – адже у такому разі можуть постраждати мирні люди, а для України це є неприйнятним.

Таку саму причину озвучив і міністр оборони Олексій Резніков: «На відміну від недружніх сусідів ми дуже цінуємо людське життя кожного громадянина України. Навіть якщо у вас інші політичні, релігійні чи ще якісь уподобання. Тому жодних силових акцій, жодних військових операцій із силового повернення окупованих нині Росією українських територій із бойовими діями ми не плануємо. Ми все зробимо політико-дипломатичним шляхом».

Резніков також спростував слова Володимира Путіна про те, що на Донбасі перебуває 120 тисяч українських військових.

Сьогоднішнє загострення на Донбасі Володимир Зеленський назвав «великою провокацією». «Важливо, щоб дипломати та ОБСЄ залишалися в Україні – їхня моніторингова діяльність є додатковим стримувальним фактором. Нам потрібний дієвий механізм фіксації всіх порушень тиші», – написав президент.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародних партнерів України терміново засудити це порушення Мінських угод Росією.

Що стоїть за сьогоднішнім загостренням на Донбасі – думка експерта

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі «Слово і діло» розповів, що заяви «ДНР» та «ЛНР» про «підготовку провокацій від ЗСУ» могли бути певною мірою підготовкою до сьогоднішньої ескалації. «За великим рахунком, йдеться про усвідомлене загострення. Використання артилерії великого калібру фактично свідчить про зрив будь-яких домовленостей», – наголосив він.

Загроза вторгнення Росії: якими словами влада заспокоює українцівЯк влада реагує на загрозу вторгнення Росії і якими словами заспокоює населення – на інфографіці.

На думку експерта, сьогоднішнє загострення є безпрецедентним останнім часом. «Це говорить про те, що піднімаються ставки щодо Сходу. Західна преса пише, що це пошук приводу для наступного вторгнення росіян. Одні вважають, що це може бути ухвалення позитивного рішення Путіним щодо визнання «ЛНР» і «ДНР» (вже є рішення Держдуми, спрямоване президенту). Але він казав, що поки що цього робити не буде, бо не вичерпаний Мінський процес. Навряд чи після сьогоднішнього загострення буде широкий наступ або відверте входження російських сил на Донбас», – сказав Кулик.

Свої війська Росія «офіційно» вводити на Донбас теж, на думку Кулика, не буде: для цього потрібне або рішення Держдуми та санкція Путіна (як у 2014 році) для «зупинення гуманітарної катастрофи та геноциду», або визнання «ДНР» та «ЛНР» .

4 березня, нагадаємо, буде проведено одразу дві важливі зустрічі: засідання Тристоронньої контактної групи та зустріч радників «нормандської четвірки». За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, на цих переговорах можуть обговорити закріплення у Конституції особливого статусу ОРДЛО, проведення виборів, амністію.

На думку експерта, Росія може спеціально створювати загострення перед важливими перемовинами. «Росія може підвищувати ставки, щоби вибити з нас поступки до березня. Я не виключаю, що буде кілька ітерацій загострення, і це може бути не лише на Донбасі. Наприклад, може бути імітація висадки десанту на Азові, блокування Чорного моря для проходження кораблів, входження до українського повітряного простору російських бомбардувальників та винищувачів. Такий тест на реагування. Тому переговори 4 березня є важливими», – розповів Кулик.

«На сьогодні, як мені здається, базовий сценарій більш ймовірний: це загострення, щоб підняти ставки, потім переговори ТКГ та радників «нормандської четвірки», а далі примус Києва до законодавчого закріплення особливого статусу (Донбасу – ред.). Тобто це загострення затягнеться за часом досить надовго. І ми будемо свідками не однієї такої ескалації», – підсумував Кулик.

Нагадаємо, версія західних ЗМІ про вторгнення Росії в Україну 16 лютого не підтвердилася. Що тепер кажуть на Заході та як реагують у Кремлі – у матеріалі «Слово і діло».

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: