У США не виключили варіант надання Україною особливого статусу Донбасу

Читать на русском
Україна, на думку Блінкена, виконала майже всі умови Мінських угод, тоді як Росія взагалі нічого не зробила в цьому напрямку
Ентоні БлінкенReuters

У США не виключають розвитку подій у бік того, що Донбасу все-таки нададуть особливий статус з ініціативи України в рамках руху вперед у питанні виконання Мінських угод. Але це можливо тільки в тому випадку, якщо свою частину домовленостей виконає Росія.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в ході брифінгу з віцепрезидентом Європейської комісії Жозепом Боррелем.

Росія недооцінює українську армію: яка техніка знаходиться на озброєнні ЗСУЧи в змозі українська армія дати відсіч агресору? Розбиралися в тому, що мають Збройні Сили України для організації протидії ймовірному супротивнику

За його словами, Україна і США бачать Мінські угоди єдиним шляхом для врегулювання конфлікту на Донбасі, який став наслідком російського вторгнення в Україну у 2014 році. Цей шлях - найкращий варіант для того, щоб відновити українські кордони та суверенітет України, а також захистити громадян України, які проживають на окупованих територіях. Україна, на думку Блінкена, виконала майже всі умови Мінських угод, тоді як Росія взагалі нічого не зробила в цьому напрямку.

Між миром та війною: Володимир Зеленський опинився перед складним виборомРезультати зустрічі у нормандському форматі можуть бути неприємними для Володимира Зеленського.

«У Мінських угодах йдеться про особливий статус Донбасу, і я вважаю, що при належній черговості дій українці будуть готові рухатися вперед» - сказав він.

Блінкен додав, що якщо Росія серйозно ставиться до виконання Мінських угод, їй доведеться скооперуватися з Україною, Німеччиною і Францією. А самі домовленості, окрім особливого статусу для Донбасу, передбачають також передачу Україні контролю за кордоном, вирішення питань безпеки та інші дії, які досі не виконала Росія та її поплічники на окупованих територіях Донбасу.

WATCH LIVE: Sec. of State Blinken and European Commission VP Josep Borrell hold joint news briefingPBS NewsHour

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що повністю виключається варіант отримання Донбасом особливого статусу з так званим правом вето, коли регіон отримає можливість блокувати рішення, прийняті Україною на стратегічному рівні. Росія хотіла б саме такого варіанту, але його не буде.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна не має наміру виконувати Мінські угоди, принаймні, зараз. Проблема в тому, що їх виконання спричинить внутрішні проблеми - дестабілізацію і заворушення, що в кінцевому підсумку зіграє на руку Росії. Також в РНБО настійно застерегли західні країни від спроб тиску на Київ з метою примусити його до виконання Мінських угод.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: