Рада продовжила закон про «особливий статус» Донбасу

Читать на русском
Верховна рада ще на рік продовжила закон про так званий особливий статус окупованого Донбасу - до 21 грудня 2022 року.
rada.gov.ua

Верховна рада продовжила ще рік закон про особливий порядок місцевого самоврядування на окупованих територіях Донбасу.

Таке рішення на засіданні ВР у четвер, 2 грудня, підтримали 317 нардепів.

Закон про особливий статус Донбасу: сценарії та наслідкиЧим завершаться перемовини у Нормандському форматі для України? Політолог Олександр Радчук прогнозує три можливі сценарії розвитку ситуації із новим законом про так званий особливий статус Донбасу.

Законопроект пропонує у статті 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» цифру «2021» замінити на цифру «2022».

Як сказано в пояснювальній записці, це дозволить створити додаткові часові можливості для реалізації законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання в окремих районах ОРДЛО на основі принципів та норм міжнародного права та Статуту ООН.

Законом про особливий статус Україна гарантує «недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Також гарантується вільне використання, вивчення та підтримка російської мови у суспільному та приватному житті. У свою чергу органи місцевого самоврядування в ОРДЛО повинні сприяти використанню російської мови у сфері освіти, ЗМІ, судочинстві, економічній та соціальній діяльності тощо.

Нагадаємо, у грудні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон про особливий статус Донбасу.

У грудні 2020 року Рада його продовжила на рік - термін дії особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей спливав 31 грудня 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: