Рік та одинадцять місяців роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

Уряд Дениса Шмигаля працює вже рік та одинадцять місяців. За даними «Слово і діло», за цей час міністри виконали 846 обіцянок, провалили – 324, а процесі виконання залишається ще 589 зобов'язань (крім обіцянок з програми дій).

З 4 січня до 4 лютого в уряді дали 52 нові обіцянки, виконали – 29, не виконали – 10.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна переглянути в нашому регламенті.

Які обіцянки за місяць провалили міністри

У квітні минулого року прем'єр Денис Шмигаль пообіцяв розробити законопроєкт щодо запровадження нульової ставки ПДВ на внутрішні авіаційні перевезення, щоб здешевити квитки. «Це підтримає авіакомпанії в період кризи, а також сприятиме розвитку туристичного потенціалу країни», – зазначив він.

Проте протягом 2021-го уряд такого законопроєкту до Верховної ради не вносив. При цьому у парламенті є депутатський законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України про сприяння розвитку ринку внутрішніх перевезень авіаційним транспортом», який Міністерство інфраструктури підтримує. Оскільки сам Кабмін проєкт не розробив – обіцянку не виконано.

Шмигаль не виконав обіцянку про те, що до 2022 року «Укрпошта» матиме дві тисячі пересувних відділень. Станом на кінець року їх було майже 1,4 тисячі, цього року кількість збираються довести до 1,8 тисячі.

Крім того, прем'єр-міністр так і не подав до Ради нову програму діяльності уряду.

Не вдалося Шмигалю виконати масштабну обіцянку про перехід у режим «без паперів» у 2021 році. Потрібний для цього закон «Про особливості надання громадських (електронних громадських) послуг» набув чинності лише листопаді, «Про громадські електронні реєстри» – у грудні. Крім того, ще не ухвалили через вето президента законопроєкт «Про адміністративну процедуру».

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не представив минулого року, як обіцяв, особливості проведення перепису населення України. Також пізніше, ніж обіцяв Федоров, запустили проєкт Дія City.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко не виконав обіцянку у 2021-му завершити інвентаризацію земель державної власності. Цього року залишилося провести інвентаризацію земель орієнтовною площею понад 1 млн га.

Віктор Ляшко у липні пообіцяв негайно на рівні Кабміну спростити доступ до лікарських засобів на основі каннабіноїдів. «Ми як Міністерство охорони здоров'я не можемо залишатися осторонь і тому ми зараз спробуємо врегулювати цю ситуацію відповідною постановою Кабміну, яка не вирішить усі питання, але все одно полегшить доступ до лікарських засобів на основі каннабіноїдів для того, щоб ми могли допомагати людям переживати легше біль», – сказав голова МОЗ.

У МОЗ повідомили, що вони розробили постанову, але зміни не підтримали в МВС та Нацполіції. Тому проєкт на рівні уряду не розглядали, обіцянку – не виконано.

Які обіцянки виконали у Кабміні

Голова уряду виконав обіцянку зберегти відрахування акцизу на пальне до місцевих бюджетів на рівні 13,44%.

Також Шмигаль виконав обіцянку у 2021-му забезпечити спрощення та здешевлення процедури підключення до електромереж. Влітку було ухвалено закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж», який передбачає створення механізму «єдиного вікна», через яке в електронному вигляді можна буде надавати проєктну документацію та потрібні документи.

Виконано програмну обіцянку Кабміну оновити екологічний податок. Нові ставки передбачені у прийнятому ресурсному законопроєкті №5600.

Міністр економіки Юлія Свириденко виконала обіцянку розширити програму «єПідтримка» на купівлю ліків для громадян віком від 60 років. Така можливість є з 24 січня для громадян, які пройшли курс вакцинації від коронавірусу.

Федоров обіцяв запустити в «Дія» послугу для отримання повідомлення про перевірку банківської історії. «Ми давно тестуємо, у нас готовий продукт. Якщо банк перевіряє вашу банківську історію, то ви отримуєте повідомлення у «Дії», – розповів він у листопаді. Послуга була запущена у січні.

Голова Міненерго Герман Галущенко забезпечив відновлення газопроводу «Джуров – Банілов». Монтажні та зварювальні роботи були завершені у грудні.

Як і обіцяв Віктор Ляшко, із січня в Україні запрацювала нова програма медичних гарантій. Докладніше про неї можна прочитати у нашому матеріалі.

Також Ляшко виконав обіцянку запровадити вимогу щодо обов'язкової вакцинації проти COVID-19 для медиків. 31 січня набув чинності наказ МОЗ, згідно з яким вакцинація тепер є обов'язковою для працівників органів місцевого самоврядування; закладів охорони здоров'я державної та комунальної форми власності; комунальних підприємств, установ та організацій.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як міністри виконували обіцянки протягом 2021 року.

На інфографіці можна побачити, скільки члени Кабміну заробили наприкінці року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: