Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр охорони здоров'я України

Ляшко пообіцяв невідкладно на рівні уряду спростити доступ до лікарських засобів на основі канабіноїдів

16 липня 2021 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пообіцяв невідкладно на рівні уряду спростити доступ до лікарських засобів на основі канабіноїдів. «Ми як Міністерство охорони здоров'я не можемо залишатися осторонь і тому ми зараз спробуємо врегулювати цю ситуацію відповідною постановою Кабміну, яка не вирішить всі питання, але все рівно полегшить доступ до лікарських засобів на основі канабіноїдів для того, щоб ми могли допомагати людям переживати легше біль», – заявив міністр (відео 3:26).
Не виконано
Сказано 16 липня 2021 р.

Джерело

  • https://youtu.be/QWhPBUeWF0c?t=206
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/333-2013-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324-2021-%D0%BF#Text
  • Лист МОЗ
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/770-2000-%D0%BF#Text

Результат

У листі МОЗ від листопада 2021 року повідомили, що з метою створення правових механізмів використання у медичній практиці лікарських засобів, які містять канабіноїди, забезпечивши застосування лише для медичного призначення (залежно від ступеня їх небезпечності для здоров'я, яку вони можуть становити у разі зловживання ними), і застосування згідно з законодавством України заходів контролю за їх обігом, а також врегулювання питання щодо виписування рецептів на препарати наркотичних засобів, психотропних речовин, МОЗ України розроблено проєкт постанови КМУ, який передбачає внесення змін до: Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (постанова № 770 від 6 травня 2000 р.); Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я (постанова № 333 від 13 травня 2013 р.). Але зміни не підтримали в МВС і Нацполіції. Через це, до КМУ пропозицій змін в НПА стосовно спрощення доступу до лікарських засобів на основі канабіноїдів не надавались.

Враховуючи те, що станом на початок січня 2022 року розроблений МОЗ України проєкт постанови не було розглянуто на рівні уряду, у період липня-грудня 2021 року не було оновлено вищенаведені постанови на рівні уряду, обіцянці присвоєно статус «не виконано».