Загроза вторгнення Росії: яку допомогу Україні надали союзники

Читать на русском
На тлі загрози вторгнення Росії союзники України активно надають військову та фінансову допомогу. США та Британія поставили Україні зброю, у ЄС виділили макрофінансову допомогу.
Слово і діло

Кілька місяців не спадає градус напруженості через можливе повномасштабне вторгнення Росії в Україну – з початком року ця тема заграла з новою силою. З одного боку, українська влада, зокрема президент Володимир Зеленський, запевняє, що причин для паніки немає і йде нагнітання ситуації. А з іншого, представники Заходу щодня говорять про те, наскільки високою є загроза і мало не готуються до війни. У цьому є один позитивний аспект: на тлі напруженої ситуації союзники України почали активно надавати військову та фінансову допомогу. У матеріалі «Слово і діло» – яку допомогу від партнерів цього року вже отримала Україна і на що ще чекає.

США

На початку року до Києва приїжджав державний секретар США Ентоні Блінкен. Під час візиту він підтвердив, що Штати виділять Україні додаткові 200 млн доларів допомоги для підвищення обороноздатності.

Днями в Україну прибули дві партії військової допомоги від США. Перша частина прибула в ніч на 22 січня – майже 91 тонна летальної зброї та боєприпасів. Другий вантаж заїхав наступного дня, у ньому було понад 80 тонн летального озброєння. Сьогодні Україна чекає на третій літак з американською допомогою.

Крім того, у Пентагоні анонсували, що Україні «найближчим часом» передадуть нову партію протитанкових ракетних комплексів Javelin, системи протиповітряної оборони та багато іншого.

ЗМІ також повідомляють і про інші варіанти допомоги, які розглядають у Білому домі. Так, видання The New York Times писало, що президент Джо Байден може розмістити у країнах Балтії та Східної Європи близько 5 тисяч військових, військові кораблі та літаки. У разі погіршення ситуації в Україні контингент може бути збільшений «у десятки разів».

Учора в Пентагоні заявили, що підвищили рівень готовності до близько 8,5 тисяч військових у США, щоб оперативно передислокувати їх до Східної Європи у разі вторгнення Росії в Україну.

Крім того, за даними NBC News, Пентагон пропонував Байдену у разі російського вторгнення організувати заходи кораблів у Чорне море та польоти бомбардувальників у європейському регіоні.

Превентивні санкції проти Росії Штати запроваджувати не мають наміру, але у разі агресії проти України обіцяють, що вони будуть «катастрофічними».

Велика Британія

З початку року Україні активно допомагає Велика Британія. Так, ми вже отримали 2 тисячі одиниць протитанкової зброї, йдеться про комплекси NLAW.

Крім того, за даними видання Sky News, в Україну прибула група з 30 британських спецпризначенців, які навчать українських військових поводитися із новою зброєю.

У Міністерстві оборони Британії заявили, що постійно стежать за необхідністю розширення постачань зброї в Україну, і, у разі чого, готові розширити допомогу.

Газета The Times з посиланням на джерела в уряді писала, що Велика Британія як «стримувальний фактор» може направити в сусідні з Україною країни НАТО кілька сотень військових. Наразі більше сотні британських військових розміщено у Польщі, ще близько тисячі – в Естонії.

Можливе вторгнення РФ в Україну: як Захід готовий відповісти на російську агресіюЧим Україні зможуть допомогти США, країни-члени ЄС та інші союзники у разі повномасштабного вторгнення Росії.

Український посол Вадим Пристайко днями говорив, що у разі вторгнення Україна може попросити Британію направити своїх військових. Але в британському уряді відповіли, що такий крок з їхнього боку «малоймовірний»: «Вкрай малоймовірно, що ми це зробимо. Але ми можемо сказати, що ми вже готові та беремо участь у програмах навчання для підтримки українців, які захищаються. Це абсолютно правильно».

Крім того, Велика Британія, як і Штати, готова запровадити санкції проти Росії, а також підтримати її відключення від платіжної системи SWIFT.

Ще один крок для підтримки – у Британії анонсували створення нового союзу з Польщею та Україною. На думку Міністерства закордонних справ, така співпраця допоможе захистити свободу та демократію у Східній Європі. «Ми працюємо з нашими партнерами над заходами впливу, спрямованими на російський фінансовий сектор та фізичних осіб. Ми також зміцнюємо наше партнерство після переговорів у Лондоні у грудні – і ми сприяємо новим тристороннім зв'язкам із Польщею та Україною», – заявили в уряді.

Україна вже відповіла, що готова долучитися до такого союзу. «В українській зовнішній політиці давно присутня ідея чорноморсько-балтійської осі, тому такий союз із Великою Британією та Польщею може цю вісь суттєво зміцнити та розширити... Велика Британія серйозно в цей процес включилася, я дуже радий. На цьому зупинюся, але незабаром, гадаю, будуть непогані новини», – розповів голова МЗС Дмитро Кулеба.

Канада

Канада на тлі кризи з Росією вирішила виділити 100 млн доларів кредиту для підтримки економічної стійкості країни. Як зазначив прем'єр-міністр Джастін Трюдо, Канада шукає й інших способів підтримати Україну.

Телеканал Global News повідомляв, що Канада направила в Україну загін сил спеціального призначення. А телеканал CBC повідомляв, що влада розглядає варіант відправлення в Україну партії стрілецької зброї та військового спорядження для Сил територіальної оборони

Країни Балтії та Чехія

Державний департамент США дозволив країнам Балтії передати Україні зброю американського виробництва.

Естонія надасть протитанкові ракети Javelin, а Латвія та Литва – зенітні ракети Stinger та супутнє обладнання для зміцнення оборонного військового потенціалу нашої країни.

Крім цього, Естонія хотіла передати 122-міліметрові гаубиці Д-30, випущені ще Німецькою Демократичною Республікою. Але Німеччина свого дозволу не дала.

У Латвії також зазначили, що відправляти своїх військових до України не мають наміру. «По-перше, від української сторони не було офіційного прохання про це. По-друге, ми в НАТО, і не могли б робити таких кроків, не обговорюючи це з іншими союзниками. Це могло б мати наслідки. І по-третє, ми не така велика країна, щоб це суттєво щось змінило», – пояснив міністр оборони Артіс Пабрікс.

У Чехії вирішили відправити в Україну артилерійські снаряди калібром 152 мм. А сьогодні у Міністерстві оборони країни заявили, що припускають відправлення групи військових для допомоги у протидії російській агресії: «Якщо Чехію попросять надіслати чеських солдатів до України – ми готові це розглянути. Ми маємо волю допомогти Україні».

Хто ще надає допомогу Україні

У Нідерландах заявили, що готові надати військову допомогу – через механізм НАТО чи після запиту безпосередньо з Києва.

Польща готова надати військову та гуманітарну допомогу у разі більш агресивного протистояння з Росією. Але військову присутність в Україні Польща не збільшуватиме – Київ і не просить, наголосили в Бюро нацбезпеки.

Військова допомога від партнерів: що Україна отримала у 2021 роціСША передали Україні цього року партію Javelin та бронеавтомобілів, Велика Британія – протимінний трал. Військова допомога була також від Литви та Латвії.

Непростий момент зараз у відносинах України та Німеччини. Новий уряд на чолі з канцлером Олафом Шольцем має намір продовжувати політику Ангели Меркель і виступає проти постачань озброєння в Україну. Більше того, країна блокує постачання з інших країн: наприклад, Естонії заборонили передати Україні гаубиці.

Крім того, у Німеччині заявили, що при визначенні санкцій для Росії потрібно дотримуватися «поміркованості» і сумніваються, що у разі агресії РФ варто відключати від SWIFT.

«Недавні заяви Німеччини щодо неможливості передачі Україні оборонної зброї, зокрема через надання дозволу на це третім сторонам, безперспективності повернення Криму, вагання щодо відключення РФ від SWIFT не відповідають рівню наших відносин та поточній безпеці», – заявив Дмитро Кулеба. Днями він також зазначив, що у відносинах між Україною та Німеччиною настав «момент істини».

Поки що Німеччина передала Україні польовий госпіталь вартістю 5,3 млн євро.

На тлі загрози вторгнення Росії Єврокомісія вирішила надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Перший транш у 600 млн євро перерахують вже найближчим часом.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, яку військову допомогу Україна отримала у 2021 році від США та інших міжнародних партнерів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: