Момент істини: Кулеба прокоментував поточні відносини України та Німеччини

Читать на русском
За словами міністра, існують два моменти, критично важливих для відносин Німеччини та України надалі
Дмитро КулебаСвобода слова

Німеччина заявила, що буде підтримувати Україну тільки економічно. Це, звичайно, важливо, але на економіці світло клином не зійшовся; Україні потрібна зброя, тому українські дипломати будуть продовжувати переговори, оскільки зараз настає момент істини в україно-німецьких відносинах.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

Військова допомога від партнерів: що Україна отримала у 2021 роціСША передали Україні цього року партію Javelin та бронеавтомобілів, Велика Британія – протимінний трал. Військова допомога була також від Литви та Латвії.

«Ми будемо продовжувати вести з ними переговори для досягнення результату в інтересах України... Німеччина зробила дуже багато з 2014 року для України, зокрема, для мобілізації санкційного тиску, підтримки реформ та економіки. Але кожна криза виводить відносини на момент істини. І зараз з Німеччиною ми увійшли в момент істини по ряду фундаментально важливих питань для безпеки та майбутнього України, як незалежної держави, і євроатлантичної безпеки в цілому» - сказав він.

За словами міністра, існують два моменти, критично важливих для відносин Німеччини та України надалі - санкції проти Росії та проти проєкту «Північний потік-2», а також питання про постачання зброї Україні.

«Є аспект — двосторонні поставки зброї від Німеччини Україні. Є питання надання дозволу Німеччиною третій країні на передачу зброї. Є питання згоди Німеччини на закупівлю Україною зброї через систему НАТО. Це ті питання, де ми вважаємо взагалі не може бути ніяких розмов про блокування Німеччиною чогось» - вважає міністр.

Нагадаємо, раніше Кулеба заявляв, що Україна вкрай розчарована рішенням Німеччини не надавати Україні оборонну зброю. У Києві сподіваються, що Берлін змінить позицію з питання збройових поставок, в іншому випадку відносини між країнами зіпсуються на десятки років.

Раніше посол України у ФРН заявив, що Німеччина повинна надати Україні не менше 100 тисяч одиниць захисного спорядження - бронежилетів і шоломів - для потреб Військ територіальної оборони України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: