Не час панікувати: про що свідчить відкликання США та Британією частини працівників посольств

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Державний департамент дозволив дипломатам посольства США в Україні «добровільну евакуацію». Згодом Велика Британія також оголосила про рішення відкликати частину працівників посольства. Міністерство закордонних справ України назвало таке рішення «передчасним і виявом надмірної перестороги, бо фактично кардинальних змін в безпековій ситуації впродовж останнього часу не відбулося». Політолог Ігор Петренко у розмові зі «Слово і діло» пояснив, про що можуть свідчити такі дії країн та чому це – не привід для паніки.

На думку політолога Ігоря Петренка, подібні заяви з боку Великої Британії та Сполучених Штатів Америки є передчасними, про що вже сказали і українські дипломати.

«Але в цілому, це стандартний підхід і протокол, який вони мають відпрацювати зважаючи на те, які публікації з’являються у засобах масової інформації Британії та США та зважаючи на заяви високопосадовців з обох сторін про реальну загрозу від Російської Федерації. Вони мають зробити певні кроки, щоб захистити своїх громадян, які працюють в посольстві в Україні», – пояснив політолог.

За його словами, якщо країни не будуть відпрацьовувати протоколи із захисту працівників посольства, це було б нерозумно, адже потім це використали б опоненти в обох країнах.

«Якби це мало б обов’язковий характер, це одна справа, а так – країни кажуть, що просто є така можливість. У принципі, це рішення не призвело до якогось масового виїзду працівників посольства. Тобто, загалом, я думаю, що це здебільшого перестороги і нормальна діяльність держави щодо захисту своїх громадян», – наголосив Петренко.

До того ж, на його думку, країни навчені історичним гірким досвідом, що Російська Федерація реально може напасти.

«Але це абсолютно не означає, що сценарій вторгнення Росії в Україну є безальтернативним і єдиним можливим. Це скоріше превентивні дії, тому що і сама Росія навіть поводиться зараз інакше, і Захід не хоче повторити помилку 2014 року», – додав політолог.

За його словами, важливо розуміти, що теперішня ситуація не є новою для України.

«Зі свого боку ми маємо бути максимально спокійними у цій ситуації, вона для нас не нова, адже Росія напала на Україну ще у 2014 році, а зосередження російських військ біля державного кордону фактично у тому самому обсязі, як і у квітні минулого року», – зазначив політолог.

Петренко наголосив, що не треба сприймати будь-який інформаційний привід чи заяви з боку союзників або ЗМІ як привід для якоїсь паніки.

Нагадаємо, радник глави Офісу президента заявив, що рішення Держдепу США про евакуацію членів сімей та частину співробітників посольства США в Києві викликане не так зростанням загрози вторгнення РФ, як логікою внутрішньополітичної ситуації в США.

Окрім цього, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Європейський Союз не має наміру евакуювати родини дипломатів із України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: