У США обмірковують варіант перекидання великих військових сил у Східну Європу – NYT

Читать на русском
Передбачається відправка від тисячі до п'яти тисяч військовослужбовців армії США в країни Східної Європи з можливим десятикратним збільшенням контингенту
Ілюстративне фотоhightech.fm

Президент США Джозеф Байден на тлі можливої агресії Росії проти України планує віддати наказ про розміщення великих військових контингентів армії США в країнах Балтії та Східної Європи. Розміщення сил передбачає перекидання тисяч військовослужбовців, а також авіації та кораблів ВМС США.

Про це повідомляє американське видання New York Times з посиланням на власні джерела в Адміністрації президента США, які побажали залишитися анонімними.

Можливе вторгнення РФ в Україну: як Захід готовий відповісти на російську агресіюЧим Україні зможуть допомогти США, країни-члени ЄС та інші союзники у разі повномасштабного вторгнення Росії.

Так, джерела розповіли, що 22 січня високопоставлені представники Пентагону передали в Білий дім варіанти дій відповідно до зазначеного плану. Передбачається відправка від тисячі до п'яти тисяч військовослужбовців армії США в країни Східної Європи з можливим десятикратним збільшенням контингенту в разі загострення ситуації. Мова також може йти про артилерію, інженерні війська, танкові підрозділи, сили протиповітряної оборони та тилове забезпечення.

Передбачається, що Байден прийме рішення вже на цьому тижні. Якщо воно буде позитивним, частина військових перекинуть безпосередньо з території США, а інших підтягнуть з більш «тилових» країн Європи. Про відправку військ в Україну мови не йде - проте представники Білого дому сказали виданню, що відправка військ у Східну Європу явно не сподобається президенту Росії Володимиру Путіну і він спробує всіма можливими шляхами уникнути такого розвитку подій.

Тим часом якщо Росія зважиться на широкомасштабний наступ на Україну і російські війська вторгнуться на українські території, Україна буде просити Велику Британію про перекидання військ для допомоги в обороні українських кордонів.

Крім цього, Велика Британія розглядає можливість відправки додаткових військовослужбовців в країни, що є сусідами з Україною. Це, як очікується, буде «стримуючий фактор» для Росії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: