Подкаст «Словом» за 18 січня: суд над Порошенком, британська зброя та звільнення Арестовича

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 18 січня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про повернення в Україну Петра Порошенка та перебіг подій у Печерському суді. Про те, що ситуація довкола п’ятого президента може зіграти на руку обом сторонам. Про брифінг ДБР, зустріч глав МЗС України т Німеччини, рішення офіційного Лондона про летальну зброю. А також про звільнення спікера української делегації у ТКГ. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Справа Порошенка: як відбувалося засідання у Печерському суді

П’ятий президент України Петро Порошенко 17 січня повернувся в Україну. 20 грудня 2021 Порошенку оголосили про підозру у держзраді та фінансуванні терористів «ДНР» та «ЛНР» у 2014-2015 роках. Справа стосується постачання вугілля із тимчасово окупованих територій України. Порошенка підозрюють у навмисному розриві контрактів з ПАР на закупівлю вугілля Україною у 2015 році та діях, які призвели до придбання вугілля у псевдореспублік Донбасу, що автоматично означає фінансування терористичних організацій.

Справа розслідується за трьома статтями: фінансування тероризму, державна зрада та створення терористичної організації. У цьому провадженні вже повідомили про підозру нардепу Віктору Медведчуку та ексміністру енергетики Володимиру Демчишину, якого, за повідомленням ДБР, вже оголосили у міжнародний розшук.

По прильоту Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, які намагалися йому вручити слідчі Держбюро розслідувань. Разом з документами йому хотіли вручити повістку з викликом до суду на 11:00, але політик і його адвокати запевнили, що й так їдуть на засідання.

Саме засідання суду розпочалося вже близько 12:00. Прокурор просив для Порошенка запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 2 місяці із можливістю застави в 1 млрд гривень. Суму обґрунтовано тим, що нардеп задекларував понад $50 мільйонів і 420 млн гривень.

Адвокати нардепа заявляли про порушення процесуальних норм на різних етапах — від досудового розслідування до умов вручення повідомлення про підозру.

Хронологію подій засідання у Печерському суді «Слово і діло» фіксувало у текстовій трансляції.

Справа Порошенка: що кажуть експерти

За словами політичного експерта Дмитра Васильєва, є багато юридичних помилок в оформленні документації цієї справи, зокрема те, що підозру підписала не генеральний прокурор. «Те, що процес проти Порошенка має багато юридичних помилок, говорить про те, що у влади немає справжнього наміру його засудити» – розповів експерт у коментарі «Слово і діло». І додав, що, на його думку, сторона Порошенка також зацікавлена, щоб ця «вистава» відбулася – аби показати, що він є жертвою нинішнього владного режиму, який починає такі юридично невмотивовані справи. Загалом, за словами Васильєва, обидві сторони мають однакову головну мету – мобілізовувати власний електорат.

З тим, що ситуація довкола Порошенка може бути вигідною для обох сторін погоджується і директор програм практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. У коментарі «Слово і діло» він наголосив, що вбачає тут політичні мотиви від обох сторін.

Які саме - про це читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, що оголошення рішення щодо запобіжного заходу для Порошенка Печерський районний суд Києва вирішив перенести на 19 січня.

Справа Порошенка: брифінг ДБР

Між тим представник ДБР Тетяна Сап'ян у понеділок, 17 січня, на брифінгу у Києві розповіла, що п'ятий президент Петро Порошенко разом із Віктором Медведчуком, Сергієм Кузярою та Володимиром Демчишиним за попередньою змовою у 2015 році закуповували вугілля за бюджетні гроші у підприємств «Л/ДНР».

За її словами, загалом протягом 2015 року за поставки вугілля із захоплених територій так званих «ЛНР» та «ДНР» Україна перерахувала щонайменше 205,391 млн. грн., крім коштів сплачених готівкою. Згідно з підписаними угодами, з бюджету мало бути сплачено понад 3 млрд. 168 млн. грн.

За версією слідства, ініційовані Порошенком дії у 2014 році стали основною причиною односторонньої відмови компанії Steel Mont trading ltd від поставок вугілля з ПАР. Потім, за словами Сап'ян, Центренерго опинилося в штучно створених умовах, за яких мало можливість імпортувати вугілля лише з РФ. При цьому РФ заблокувала поставки вугілля, залишивши можливість поставок вугілля виключно з території ОРДЛО.

З листопада 2014 року і до січня 2015 року Віктор Медведчук розпочав роботу з організації поставок вугілля підприємствами, майно яких перебувало під контролем так званих «ЛНР» та «ДНР». Своєю чергою Віктор Медведчук та Петро Порошенко чинили адміністративний тиск на працівників Міненерго та вугільної промисловості, НБУ та Центренерго зі сплати коштів безпосередньо керівникам так званих «ЛНР» та «ДНР» та укладання прямих договорів купівлі-продажу вугілля з терористами.

Внаслідок цих дій, підкреслила Сап'ян, енергетична галузь України потрапила у залежність від РФ та підприємств ОРДЛО.

Зброя від Німеччини: чи вдасться вмовити Берлін

Україна планує використовувати зброю винятково для захисту своєї території й тому діалог із Німеччиною щодо постачання озброєнь ще не закінчено. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з головою МЗС Німеччини Анналеною Бербок у понеділок, 17 січня, у Києві.

«Сьогодні ми обговорили з пані міністром питання поставок зброї в Україну з Німеччини і я навів аргументи та позицію української сторони. Але перш за все нам дуже хочеться, щоб спрацював саме дипломатичний трек. І щоб ті зусилля, які ми зараз із Німеччиною прикладаємо для досягнення результату в Нормандському форматі, дали свій результат» - сказав Кулеба. За його словами, Україна має намір продовжити цей діалог.

«Ми знаємо, де і яку зброю ми можемо отримати. Ми чудово знаємо, як її використовувати для захисту – наголошую – виключно захисту території нашої землі й ми над цим щодня працюємо, і маємо дуже непогані результати. І наш діалог із Німеччиною з цього питання також продовжиться» - додав голова вітчизняного МЗС.

Нагадаємо, посол України у ФРН раніше заявив, що Німеччина має припинити блокувати поставки зброї Україні.

Раніше щодо позиції Німеччини у цьому питанні висловився президент України Володимир Зеленський.

Британія схвалила постачання Україні зброї

Між тим міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Лондон надасть Україні оборонну зброю – легкі протитанкові системи, - інформує Reuters.

«Ми схвалили поставити Україні легкі протитанкові оборонні системи... Вони не є стратегічною зброєю і не становлять загрози для Росії. Їх слід використовувати з метою самооборони» - заявив Воллес. Британський міністр також запросив голову російського Міністерства оборони відвідати Лондон, щоб обговорити ситуацію довкола України.

Звільнення Арестовича

Олексій Арестович «з особистих причин» звільнився з посади позаштатного радника керівника Офісу президента та спікера української делегації у ТКГ. Про це він повідомив у коментарі 4 каналу.

Арестович з 28 жовтня 2020 року був спікером делегації України у ТКГ щодо Донбасу. А з грудня 2020 року він також обіймав посаду позаштатного радника голови ОПУ.

Раніше Арестович заявив, що Росія виставила Україні умову, за якої проросійські бойовики відкриють контрольні пункти в'їзду та виїзду на Донбасі – це визнання російської вакцини «Супутник V», яку досі не визнала більша частина світу, та визнання дійсними документів щодо вакцинації від коронавірусу російським препаратом.

Також він заявляв про те, що США вже фактично приєдналися до переговорів у Нормандському форматі, найближчим часом буде знайдено форму, в якій ці переговори відбуватимуться.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: