Справа Порошенка: експерти оцінили, які політичні дивіденди можуть отримати обидві сторони

Читать на русском

Чому Порошенка підозрюють у держзраді та чому публічна ситуація довкола нього може бути вигідна політику, читайте у матеріалі.
Слово і діло

П’ятий президент України Петро Порошенко 17 січня повернувся в Україну. Місяць тому Порошенку оголосили про підозру у держзраді та фінансуванні терористів «ДНР» та «ЛНР» у 2014-2015 роках. Тепер Печерський суд повинен обрати для народного депутата запобіжний захід. Чому Порошенка підозрюють у держзраді, як пройшло повернення парламентарія до Києва та чому факт того, що ситуація довкола Порошенка відбувається у публічній площині, може зіграти на руку обом сторонам, читайте у матеріалі «Слово і діло».

У чому підозрюють Порошенка

Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді 20 грудня 2021 року. Справа стосується постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «Л/ДНР».

Суть справи полягає в тому, що Порошенка підозрюють у навмисному розриві контрактів з ПАР на закупівлю вугілля Україною у 2015 році, і діях, які призвели до придбання вугілля у псевдореспублік Донбасу, що автоматично означає фінансування терористичних організацій.

«У своїй сукупності вони (докази – ред.) свідчать, що Петро Порошенко, на той час на посаді президента України, використав надані йому повноваження та інструменти впливу, щоб контракти з ПАР були розірвані. А потім на вимогу представників РФ організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних територій», – повідомили у СБУ.

Відповідно, справа розслідується за трьома статтями: фінансування тероризму, державна зрада та створення терористичної організації. У цьому провадженні вже повідомили про підозру нардепу Віктору Медведчуку та ексміністру енергетики Володимиру Демчишину.

«Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну галузь України у залежність від РФ та терористичних організацій. Що, у свою чергу, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках», – зазначали у ДБР.

Нагадаємо, журналісти Bihus.Info опублікували 36 годин записів «плівок Медведчука». У першій частині Медведчук нібито розповідав адміністрації Путіна і бойовикам про контакти з Порошенком, у другій йдеться про те, як Медведчук отримав нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок».

У третій частині Медведчук нібито вмовляв Порошенка купувати вугілля у бойовиків, а в останньому випуску розповідав росіянам, що вмовив Порошенка пом'якшити вимоги України щодо постачань газу.

До речі, оцінку юриста щодо доречності вручення колишньому президенту підозри у держзраді, можна почитати за посиланням.

Повернення Порошенка в Україну та судове засідання

Петро Порошенко повернувся в Україну майже через місяць після оголошення про підозру.

Він прилетів до Києва з Варшави вранці 17 грудня. В аеропорту «Київ» його вже чекали прихильники з плакатами та нардепи від «Європейської солідарності».

По прильоту Порошенко відмовився від отримання процесуальних документів, які намагалися йому вручити слідчі Держбюро розслідувань.

Разом з документами йому хотіли вручити повістку з викликом до суду на 11:00, але політик і його адвокати запевнили, що й так їдуть на засідання, повідомили на брифінгу у ДБР.

Сам Порошенко заявив, що на прикордонному контролі в аеропорту йому 15 хвилин не повертали паспорт — нібито для того, щоб не дати в'їхати в Україну.

Однак Державна прикордонна служба оперативно спростувала заяву політика.

Там наголосили, що нардеп перетинав кордон згідно з нормами чинного законодавства, а прикордонники «чітко дотримувалися норм законодавства», заяви, що Порошенка намагались не впустити до країни — це «маніпуляція».

Майже об 11:00 Петро Порошенко приїхав до Печерського районного суду й анонсував обʼєднання усіх демократичних сил. Саме засідання суду розпочалося вже близько 12:00.

Захист п’ятого президента стверджував, що не отримував жодних процесуальних документів у справі та попросив дати час на ознайомлення із матеріалами. Суд задовільним прохання і буквально через 20 хвилин після початку оголосив про перерву.

Засідання поновилось у 14:25. Захист стверджує, що підозру Порошенку підписали незаконно, адже це зробила не генеральний прокурор Ірина Венедіктова, а її заступник Олексій Симоненко.

Крім того, адвокати стверджують, що у матеріалах справи немає підтверджень того, що Порошенку було вручено повідомлення про підозру.

Загалом, адвокати нардепа заявляють про порушення процесуальних норм на різних етапах — від досудового розслідування до умов вручення повідомлення про підозру.

Згодом прокурор попросив для Порошенка утримання під вартою на 2 місяці із можливістю застави в 1 млрд гривень. Суму обґрунтовано тим, що нардеп задекларував понад $50 мільйонів і 420 млн гривень.

Більш детальніше про перебіг сьогоднішніх подій та про те, як відбувалося засідання у Печерському суді, можна почитати у нашій текстовій трансляції.

Справа Порошенка: які політичні дивіденди можуть отримати обидві сторони – думка експертів

За словами політичного експерта Дмитра Васильєва, є багато юридичних помилок в оформленні документації цієї справи, зокрема те, що підозру підписала не генеральний прокурор.

«Завдання захисників (Порошенка – ред.) – затягувати процес, адже будь-який затягнутий процес дає можливість його краще виграти. Те, що процес проти Порошенка має багато юридичних помилок, говорить про те, що у влади немає справжнього наміру його засудити», – розповів експерт у коментарі «Слово і діло».

Він додав, усе, що відбувається сьогодні, виглядає, як вистава, в якій зацікавлені обидві сторони.

«Сторона, яка представляє владу, хоче показати, що Порошенко обвинувачений, що його арештовують, доправляють до суду (такий сценарій міг розглядатися – ред). Я думаю, що з політичної точки зору на цьому будуть наполягати для своїх виборців, яких орієнтують проти Порошенка», – зазначив політичний експерт.

На його думку, сторона Порошенка також зацікавлена, щоб ця «вистава» відбулася – аби показати, що він є жертвою нинішнього владного режиму, який починає такі юридично невмотивовані справи.

Загалом, за словами Васильєва, обидві сторони мають однакову головну мету – мобілізовувати власний електорат.

З тим, що ситуація довкола Порошенка може бути вигідною для обох сторін погоджується і директор програм практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. У коментарі «Слово і діло» від наголосив, що вбачає тут політичні мотиви від обох сторін.

Як приклад політичних мотивів з боку Порошенка він навів заяву нардепа, що його не хочуть пускати в країну.

Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі»: у яких ще провадженнях фігурує п'ятий президентПетру Порошенку оголосили про підозру у держзраді у справі про закупівлю вугілля. У яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент.

Водночас, на думку експерта, Порошенко розуміє, що проблема з паспортом виникла не з цієї причини, а через те, що його намагалися підвести під вручення повісти.

«Усе це пов’язане з тим, що нардепа якраз хочуть бачити в країні, але політично обеззброєним. Тут треба більше розуміти, що надихає Порошенка на такі кроки. Це дані соціологічних досліджень про те, що якби зараз був другий тур президентських виборів для Зеленського і Порошенка, вже не було б ситуації 75/25, було б 50/50. Це спонукає Порошенка до активної політичної діяльності», – вважає експерт.

Солонтай наголосив, важливо розуміти, що в Україні справи проти політиків не ведуться просто так. Тобто будь-яке кримінальне провадження проти якогось політика вже містить політичну складову.

«У цьому випадку Офісом президента рухає ситуація з Медведчуком, адже коли тоді нардепа відправили під домашній арешт, у Зеленського перестав падати рейтинг, а пізніше навіть почав зростати. Тому зараз президент хоче повторити цю ситуацію, адже він думає про другий термін», – зазначив експерт.

Тобто, за його словами, зараз обидва політики хочуть використати ситуацію, яка склалася, для зростання свого рейтингу в контексті майбутніх президентських та парламентських виборів.

«Може статися так, що в обох сторін вийде використати цю справу як рейтингову історію. Тобто тут можливий сценарій – і що хтось з двох вийде умовним переможцем, і що двоє виграють, може відбутися поляризація політичного поля. Саме те, проти чого закликала посол Великої Британії в Україні», – наголосив Солонтай.

Водночас, на його думку, спроба посадити Порошенка заблокує парламент, відбудеться політична криза, тому можливі варіанти – продовження справи без утримання під вартою або домашній арешт.

А от на думку політолога Петра Олещука, ситуація в аеропорті була більш-менш доволі спокійною щодо очікувань, адже Порошенко зрештою поїхав до суду своїм ходом.

Він вважає, єдиний нюанс був із затримкою паспорта, хоча Порошенко заявляв, що це його не пускають в країну.

«Порошенко сам свідомо підвищує градус напруження. Я думаю, що це потрібно і зокрема для того, щоб перекрити основний зміст самого процесу щодо справи з Медведчуком, з ОРДЛО. Тобто вигідніше, щоб говорили про якісь формальні процедурні моменти, пов’язані з можливістю затримання, допуску/недопуску в Україну, ніж про більш змістовні речі», – зазначив експерт у коментарі «Слово і діло».

На його думку, влада у цій ситуації більше налаштована на стратегічний, довготривалий процес.

«Сенс цього процесу в інформаційному плані – нагадати про всі оборудки, про прив’язку Порошенка до Медведчука. Владі, в принципі, немає сенсу щось форсувати, їм треба просто періодично нагадувати про процес», – додав Олещук.

Нагадаємо, головні події довкола повернення Петра Порошенка до України – у нашій текстовій трансляції.

Також ми писали, у яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: