Повернення Порошенка до України: онлайн-трансляція

Читать на русском

Петро Порошенко повернувся до України 17 січня. Всі подробиці того, що відбувається в Києві – в онлайні.
Слово і діло

П'ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко сьогодні, 17 січня, повернувся до України після місячної відсутності. Його літак приземлився близько 9-ї ранку в київському аеропорту «Жуляни». Об 11:40 ранку у Печерському районному суді почалося засідання для обрання запобіжного заходу Порошенку. Усі подробиці – у текстовому онлайні «Слово і діло».

👋 Петро Порошенко прилітає в Україну | Стрім з аеропорту Київ, Жуляниskrypin.ua

21:39 Вже чотири години минуло з того часу, як суддя пішов до нарадчої кімнати, щоб визначитися із запобіжним заходом для Порошенка. За подальшими подіями навколо суду слідкуйте на нашому сайті.

20:34 Майже три години у нарадчій кімнаті.

20:00 Порошенко вже зник зі списку розшукуваних осіб, даних про нього на сайті МВС більше немає.

19:27 Під судом «підбадьорюють» суддю та закликають швидше оголосити рішення. Майже дві години суддя перебуває у нарадчій кімнаті.

18:50 Під Печерським судом з'явилися автозаки. Багато правоохоронців.

18:39 Порошенко повернувся до зали суду.

18:20 Петро Порошенко є на сайті розшуку Міністерства внутрішніх справ України.

18:10 За оцінками ЗМІ, біля будівлі Печерського райсуду перебуває близько сотні мітингувальників. Вони частково заблокували виїзд з Печерського суду зі сторони вулиці Володимирської.

17:39 Суддя пішов до нарадчої кімнати, щоб ухвалити рішення.

17:37 Захист Порошенка просить відхилити клопотання прокурорів щодо запобіжного заходу.

16:52 Тим часом у Держбюро розслідувань оприлюднили деталі функціонування схем незаконного постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

16:36 Прокурори просять заарештувати Порошенка на два місяці з можливістю застави у розмірі мільярда гривень. У разі внесення застави експрезиденту не можна буде без дозволу залишати Київську область, він повинен буде здати паспорти, носити електронний браслет і на першу вимогу приходити для проведення процесуальних дій.

16:22 Засідання поновилося.

15:54 У засіданні суду оголосили технічну перерву на 20 хвилин.

15:50 Петро Порошенко у суді вимагає притягти до відповідальності тих, хто у клопотанні використав «некоректні терміни» – це стосувалося назв «ДНР», «ЛНР» та ОРДЛО.

15:28 Прокурор зачитує клопотання про запобіжний захід для експрезидента.

14:56 Також Порошенко каже, що в аеропорту «готувалася провокація з його затриманням». Захист хоче повернути підозру та клопотання про запобіжний захід прокурору.

14:53 Петро Порошенко каже, що не вважає себе підозрюваним. Отже, Порошенко та його захист наполягають на таких порушеннях: підозра була підписана не Венедіктовою, а голові парламенту Руслану Стефанчуку не повідомили про наявність підозри Порошенку.

14:40 Захист стверджує, що підозру Порошенку підписали незаконно – її підписала не генеральний прокурор Ірина Венедіктова, а її заступник Олексій Симоненко. Крім того, адвокати стверджують, що у матеріалах справи немає підтверджень того, що Порошенку було вручено повідомлення про підозру.

14:25 Засідання суду поновилося після перерви.

14:10 Знову щодо безкоштовного адвоката для Порошенка: у Держбюро розслідувань стверджують, що такого не залучали. «Інформація про залучення працівниками ДБР такого адвоката є неправдивою і не відповідає дійсності. Наразі встановлюються всі обставини розповсюдження цієї інформації, після чого буде надано правову оцінку таким діям», – йдеться у повідомленні відомства.

14:00 Прокурори та адвокати вже у залі засідання. А Порошенко знову виступає перед мітингувальниками: «На цій площі не всі порохоботи, але всі україноботи».

13:35 Видання «Страна» з'ясувало причину затримки початку засідання на 40 хвилин. За даними джерел видання, Порошенко подавав клопотання, щоб змінити суд, який обиратиме йому запобіжний захід – з Печерського на Шевченківський. І лише сьогодні вранці Апеляційний суд Києва ухвалив рішення та відмовив у цьому.

13:30 Коментар того самого безоплатного адвоката, якого хотіли дати Порошенку. Богдан Глядик заявив, що його попросили приїхати в аеропорт «для надання безоплатної правової допомоги особі, яка вважається затриманою». «Тобто він мав бути вже затриманий», - сказав він.

12:47 Тим часом посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс закликала політичних лідерів України прямо зараз об'єднатися проти російської агресії.

12:45 Сьогоднішню ситуацію довкола Петра Порошенка прокоментували в Офісі президента. За словами радника керівника ОПУ Михайла Подоляка, експрезидент «намагається впіймати хайп».

«Замість просто повернутися в країну і просто пройти передбачені законом судові процедури, Порошенко розіграв «фестиваль нехтування процесуальними процедурами» і зумів перетворити на істеричний концерт навіть рутинні дії прикордонників в аеропорту. На кожному кроці була брехня, кожна заява супроводжувалася фейками. Навіщо це потрібно? Тільки для того, щоб справді сильніше розколоти суспільство та зруйнувати крихкий громадський консенсус про те, що всі політики мають бути однаково підзвітні закону та суду», – сказав Подоляк у коментарі ВВС News Україна.

12:21 За словами Олексія Гончаренка, перерву оголошено до 14:00.

12:10 Захист Порошенка каже, що не має наміру затягувати ознайомлення з матеріалами справи.

12:05 Суд оголосив перерву для того, щоб захист Порошенка ознайомився із матеріалами справи. Коли поновиться засідання – невідомо, суддя сказав, що дату та час повідомить додатково.

11:57 Адвокати просять суд не називати Петра Порошенка «підозрюваним», оскільки він не отримував повідомлення про підозру. Також вважають, що суд має взяти самовідведення.

11:53 Порошенко та його захист також говорять про спроби призначити йому безоплатного адвоката. З цього приводу Порошенко звертатиметься до правоохоронних органів.

11:47 Захист Петра Порошенка каже, що не отримував жодних процесуальних документів у справі. Говорять також про «провокацію» на кордоні. Адвокати просять дати час на ознайомлення із матеріалами справи.

11:41 Почалося засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Порошенку. Правда, через мітинг під судом майже нічого не чутно.

11:27 Засідання затримується майже пів години, судді Олексія Соколова ще немає.

11:02 Порошенко вже у залі суду.

10:55 Експрезидент знову виступає перед мітингувальниками, розповідає, як він непросто перетинав український кордон. «Я зараз йду на суд. Суд, який влаштували зрадники», – наголосив Порошенко.

10:52 У Держприкордонслужбі заявили, що Петро Порошенко перетнув кордон відповідно до норм чинного законодавства: «Під час перетину кордону Петром Порошенком українські прикордонники чітко дотримувалися норм законодавства. Прикордонники фіксували маніпуляції, що нібито пана Порошенка намагаються не пропустити в Україну. Жоден громадянин України не може бути обмежений у праві повернутися до України. Під час заходів контролю щодо прибуття Петра Порошенка в Україну було поінформовано представників правоохоронних органів».

10:51 Порошенко прибув до Печерського суду.

10:45 Поки чекаємо на початок засідання суду, можна почитати, в яких ще кримінальних провадженнях фігурує Петро Порошенко. Також експерт коментував «Слово і діло», чи справді доречним є вручення Порошенку підозри в держзраді.

10:40 За даними «Слово і діло», отриманими від правоохоронців, з регіонів до Києва на акцію на підтримку Порошенка виїхали 3 тис. 117 осіб, 102 транспортні засоби (планувалося майже 5 тис. осіб) – представники «Європейської солідарності», «Демократичної сокири», «Справи громад», «Братів по зброї», «Руху опору капітуляції»:

  • із Вінницької області – 50 осіб;

  • із Волинської області – 40 осіб;

  • із Дніпропетровської області – 130 осіб;

  • з Донецької області – 99 осіб;

  • із Житомирської області – 300 осіб;

  • із Закарпатської області – 26 осіб;

  • із Запорізької області – 84 особи;

  • з Івано-Франківської області – 200 осіб;

  • із Київської області – 380 осіб;

  • з Кіровоградської області – 86 осіб;

  • із Луганської області – 51 особа;

  • зі Львівської області – 794 особи;

  • із Миколаївської області – 160 осіб;

  • з Одеської області – 134 особи;

  • із Полтавської області – 76 осіб;

  • із Рівненської області – 70 осіб;

  • із Сумської області – 103 особи;

  • із Тернопільської області – 147 осіб;

  • з Харківської області – 92 особи;

  • із Херсонської області – 70 осіб;

  • із Хмельницької області – 100 осіб;

  • із Черкаської області – 75 осіб;

  • із Чернігівської області – 200 осіб;

  • із Чернівецької області – 90 осіб.

10:15 Паралельно із прибуттям експрезидента до Києва у Держбюро розслідувань провели брифінг щодо його справи. У ДБР підтвердили, що правоохоронці намагалися вручити Порошенкові в аеропорту повістку до суду, але він її не взяв, «ігнорував законні вимоги слідчого, при цьому особи, які були з ним, чинили фізичний опір». У ДБР також заявили, що після проходження паспортного контролю Порошенко та його адвокати «шляхом створення штучного натовпу втекли».

10:12 Під будівлею Печерського суду також відбувається мітинг на підтримку Порошенка.

10:00 Порошенко поїхав до Печерського райсуду, який за годину має обрати йому запобіжний захід. Офіс генерального прокурора просить заарештувати його із можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн. До речі, під час брифінгу у Варшаві експрезидент висловив упевненість у тому, що його не заарештують: «Не тому, що я такий самовпевнений, але я не бачу підстав для цього. Якщо Зеленський піде на це, він зашкодить собі», – заявив він. А в інтерв'ю Lb.ua говорив, що до арешту «морально готовий».

9:57. Порошенко стверджує, що його збиралися затримати в аеропорту, але «злякалися людей на вулиці».

9:52. «За три роки ці негідники порушили більше 120 кримінальних проваджень проти мене і проти вас. Коли вони порушили справу за держзраду – вони перетнули червону лінію, це виклик для всіх нас», – каже Порошенко. «Хто ж звинувачує нас у держзраді? Ті, хто знімав фільми в Москві та відосики на Красній площі, коли «зелені чоловічки» захоплювали Крим», – зрозуміло, кого Порошенко має на увазі.

9:46. Експрезидент виступає на мітингу: дякує прихильникам, журналістам та дипломатам, перераховує успіхи за час своєї каденції. «Влада перетворюється на Януковича», – заявив він.

9:45. Порошенко вийшов надвір до своїх прибічників.

9:40. «Протягом 15 хвилин правоохоронці незаконно намагалися не допустити мене на територію України. Вони забрали мій паспорт, казали, що не можуть встановити мою особу. Вони більше ніж 15 хвилин перевіряли мій звичайний біометричний паспорт, розробляючи сценарій недопуску мене в Україну. Так вони нас бояться! Дають незаконні вказівки силовикам, тиснуть на опозицію... в умовах можливого російського вторгнення. Усі свої сили вони направили на боротьбу з опозицією...», – Порошенко виступив у будівлі аеропорту. Він також подякував журналістам, сказав, що лише завдяки їм вдалося вирішити конфліктну ситуацію.

9:36. Порошенку повернули паспорт, він пройшов прикордонний контроль. Разом із «групою підтримки» він намагається вийти з аеропорту.

9:32. У ДБР кажуть, що проводять процесуальні дії – вручення повістки.

9:29. Нардеп Гончаренко стверджує, що Порошенку не дають пройти паспортний контроль. Його там зустріли співробітники Держбюро розслідувань. У експрезидента забрали паспорт.

9:20. Порошенко вийшов із літака і прямує до паспортного контролю. Тим часом, біля будівлі аеропорту відбувається мітинг прихильників п'ятого президента, за оцінками ЗМІ там близько тисячі осіб. Виступали Андрій Парубій, Олександр Турчинов, Володимир Омелян та інші. Було помічено також голову партії «Голос» Кіру Рудик.

9:03. Літак з Варшави приземлився у столиці України.

7:55. Порошенко сів у літак до Києва.

6:30. Петро Порошенко разом із дружиною Мариною прибули до аеропорту Варшави (Польща) для реєстрації на рейс. Разом із ним летять нардепи від «Європейської солідарності» – Ахтем Чийгоз, Ірина Фріз, Вікторія Сюмар, Артур Герасимов, Микола Княжицький, Софія Федина, Олексій Гончаренко, Михайло Забродський – та адвокати Ілля Новіков та Ігор Головань. Також разом із Порошенком група журналістів.

Нагадаємо, у грудні Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі». Раніше у цій же справі підозри оголосили нардепу від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

За версією слідства, під час виконання повноважень президента Порошенко поставив Україну в енергетичну залежність від Росії та підконтрольних їй ватажків «ДНР» та «ЛНР». «Вказана особа підозрюється в тому, що протягом 2014-2015 років, будучи на посаді президента України, використовуючи повноваження, що є у неї, а також інструменти впливу на певних керівників центральних органів державної влади, вжив незаконних заходів до розірвання існуючих торгових зв'язків України на постачання вкрай необхідного вугілля із Південно-Африканської Республіки», – повідомили у СБУ.

17 грудня правоохоронці намагалися вручити п'ятому президентові підозру, але він проігнорував їх та відлетів до Туреччини. Повернутись Порошенко пообіцяв 17 січня 2021-го.

Поки Порошенко був за кордоном, суд заарештував його майно, а також корпоративні права, власником яких згідно з реєстрами є нардеп.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: