Лавров заявив про загрозу для Росії з боку НАТО та ЄС - Bloomberg

Читать на русском
Держсекретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС Росії Сергій Лавров влаштували суперечку щодо України.
Сергій ЛавровФото РІАН

Між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим відбулася напружена суперечка під час обговорення України.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що за словами людей, знайомих із ходом обговорення, Блінкен та Лавров влаштували «гарячу суперечку» на тему України на очах десятків іноземних колег. Суперечка відбулася 1 грудня під час неформальної вечері, на якій були присутні члени Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Під час заходу Лавров заявив, що події в Україні у 2014 році з погляду Росії є «державним переворотом».

Ескалація конфлікту: що буде замість повномасштабної агресії РосіїРосія вдруге у 2021 році брязкає зброєю біля кордонів України. Втім, чи справді все йде до повномасштабної агресії – аналізував політолог Олександр Радчук.

При цьому, російський дипломат звинуватив НАТО та Євросоюз у тому, що вони «пригнічують інакодумство та загрожують Росії».

Зокрема, Блінкен у відповідь нагадав, що під час Майдану лояльні тодішньому президенту Віктору Януковичу сили стріляли по мирних протестуючих у Києві, убивши понад 100 осіб, ще до того, як він втік до Росії. Блінкен також сказав своєму російському колезі, що НАТО - це оборонний союз.

Згідно з повідомленням Bloomberg, саме на це гостро відреагувала згодом офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, яка відкинула заяви про те, що український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і Блінкен поставили Лаврова «на місце».

Нагадаємо, що Блінкен звинуватив Росію у невиконанні Мінських угод. За його словами, саме Москва винна в тому, що велика частина домовленостей досі не реалізована.

Раніше заступник Блінкена Вікторія Нуланд заявила, що США можуть зіграти допоміжну роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі, оскільки переговорний процес зайшов у глухий кут.

Також, 29 листопада стало відомо, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган хоче запропонувати Україні та Росії стати посередником у врегулюванні конфлікту.

У Росії відреагували на це тільки 1 грудня - там заявили, що можливість посередництва Туреччини у вирішенні конфлікту з Україною Москвою абсолютно не розглядається, про нього не може йти й мови.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: