Хотів як краще, а вийшло як завжди: навіщо Сергій Лавров «злив» секретне листування

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров оприлюднив дипломатичне листування зі своїми колегами з Франції та Німеччини щодо ситуації на Донбасі. Такий крок він спробував пояснити прагненням роз'яснити справжню роль Росії у процесі донбаського врегулювання, яка, на його думку, «зазнає спотворення». Утім, публікація конфіденційних матеріалів може принести більше плюсів саме для України, ніж для Росії.

Дипломатичне листування між міністрами закордонних справ Росії – Сергієм Лавровим, Німеччини – Гайко Маасом та Франції Жаном-Івом Ле Дріаном було опубліковано на офіційному сайті МЗС РФ. Вона стосується врегулювання конфлікту на Донбасі.

У першому листі від 29 жовтня пан Лавров, зокрема, висловив розчарування невиконанням Мінських угод, які, на його думку, є «єдиною та безальтернативною основою» для мирного врегулювання конфлікту в Україні. Відповідальність за виконання відповідного комплексу заходів Сергій Лавров поклав на органи державної влади України, а також на «де-факто органи влади ОРДЛО».

Також Сергій Лавров закликав розпочати обговорення всіх правових аспектів, пов'язаних з наданням ОРДЛО особливого статусу відповідно до Мінських угод, а також ввести в дію всі необхідні для цього законодавчі акти (зокрема, поправки до Конституції України) у рамках «формули Штайнмайєра».

Голова МЗС РФ також зазначив, що на користь мирного врегулювання потрібно «припинити законотворчу діяльність», яка заважає виконанню відповідного Комплексу заходів. У зв'язку з цим Сергій Лавров згадав ухвалені Верховною радою закони про державну мову, освіту, права корінних народів, а також внесений до парламенту законопроєкт «Про основи державної політики перехідного періоду». На думку Лаврова, ухвалення цього закону практично скасовує дію Мінських угод.

У листі у відповідь, датованому 4 листопада, міністри закордонних справ ФРН та Франції зауважили, що не можуть погодитися з низкою тез пана Лаврова. Зокрема з тезами про «внутрішньоукраїнський конфлікт», посередницьку роль Росії, поряд з ОБСЄ у Тристоронній контактній групі, а також потребу налагодження «прямого діалогу між Києвом, Донецьком та Луганськом». Іншими словами, Німеччина та Франція не сприйняли кремлівський наратив про те, що Росія є посередником, а не учасником конфлікту на українському Донбасі.

Наступні відповіді Лаврова датовані 6 та 16 листопада. У першому листі містився протест російського міністра на послання від 4 листопада, а останнє було написано вже після того, як 15 листопада Хайко Маас та Жан-Ів ле Дріан, на тлі численних повідомлень про концентрацію російських військ біля кордонів з Україною, пригрозили РФ «важкими» наслідками» за «новий підрив» її територіальної цілісності. Це явно образило Лаврова і він повідомив, що має намір оприлюднити все попереднє листування, щоб «донести світовій спільноті правду про те, хто і як виконує міжнародно-правові зобов'язання, взяті на найвищому рівні».

Після такого демаршу Франція та Німеччина прогнозовано звинуватили російську сторону у порушенні протоколу. Здається, що такий нестандартний крок Сергія Лаврова має дати більше користі Україні, ніж Росії. По-перше, він показує, що Франція і Німеччина все ж таки більше на боці Києва, ніж Москви. Принаймні, у Берліні та Парижі не підтримують кремлівську тезу про «внутрішньоукраїнський конфлікт», визнання якої одразу ж ставить Росію «над сутичкою». Нарешті, Маас та Ле Дріан проігнорували абсолютно нахабну вимогу Лаврова вплинути на законотворчу діяльність Верховної ради, що, по суті, було б втручанням у внутрішні справи України.

По-друге, очевидно, Росія спробувала публічно зняти з себе відповідальність за глухий кут у переговорному процесі. Інформаційне поле сповнене інформацією про агресію Росії проти нашої країни. Це означає, що ідея довести світові, що РФ не є учасником донбаського конфлікту провалилася. Зрештою, як тепер взагалі можна вірити Кремлю, якщо міністр закордонних справ РФ будь-якої миті може «злити» в інтернет конфіденційне листування.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: