Відставка Тарана: як він виконував обіцянки на посаді міністра оборони

Читать на русском
Звільнений з посади міністра оборони Андрій Таран виконав менше половини обіцянок – 42 відсотки.
Слово і діло

Андрія Тарана 3 листопада звільнили з посади міністра оборони, яку він займав півтора року. У «Слузі народу» заявили, що міністерству потрібен досвідченіший менеджер, який зможе швидко імплементувати новий закон про оборонні закупівлі. Можливими причинами звільнення Тарана були також зрив оборонного замовлення та конфлікти міністра з керівництвом ЗСУ. Як Таран виконував обіцянки на посаді – у матеріалі «Слово і діло».

Андрій Таран, як голова Міноборони, дав 24 обіцянки: виконав – 10 зобов'язань (42%), провалив – 14.

Які обіцянки провалив Таран

Андрій Таран не виконав програмну обіцянку створити нову систему територіальної оборони. Верховна рада ухвалила закон «Про основи національного опору», який був розроблений за участю Міністерства оборони та передбачає розвиток територіальної оборони та створення опру. Ухвалено також закон «Про основи національного спротиву», який набуде чинності з 2022 року. Але реалізовуватимуть ці ініціативи вже без Тарана.

Провалена обіцянка розробити законопроєкт щодо військової поліції. Міністерство оборони під керівництвом Тарана цього так і не зробило, хоча дедлайн був до кінця 2020 року. Варто сказати, що Таран не перший, хто не впорався із цією обіцянкою. Його попередник Андрій Загороднюк не виконав президентське доручення створити військову поліцію. Така обіцянка була і в програмі Кабміну Гройсмана.

Таран не встиг розробити законопроєкти для завершення трансформації системи командування та контролю відповідно до євроатлантичних стандартів. Наразі немає остаточної версії законопроєкту, який має чітко розмежувати повноваження між Міністерством оборони, командуванням Збройних сил України та президентом як верховним головнокомандувачем.

Також не встиг він розробити нову систему грошового забезпечення військовослужбовців. Є тільки «нариси»: у новій системі 70% становитимуть виплати за звання та вислугу, решта – надбавки стимулювального та компенсаційного характеру.

У програмі Кабміну за Тараном була обіцянка реформувати систему забезпечення житлом військовослужбовців. Зараз так само залишається депозитно-монетарна система – військовому нараховуються кошти, які можна використовувати для купівлі житла або як заставу для іпотеки.

Таран провалив обіцянку розробити нові військові статути відповідно до принципів та стандартів НАТО. Цей пункт є не лише у програмі Кабміну, а й у Стратегії військової безпеки України.

Колишній очільник Міноборони мав модернізувати систему переходу з військової кар'єри на цивільну. Станом на листопад 2021-го Міноборони та Міністерство ветеранів лише опрацьовувало нову систему, її перший етап планують запустити у 2022-2023 роках – уже без Тарана.

Відповідно до програми Кабміну Таран був зобов'язаний розробити та виконати держпрограми з утилізації надлишкового та застарілого озброєння. Але у березні цього року в міністерстві повідомили «Слово і діло», що розробка таких програм зараз передчасна та недоцільна.

Особисто Таран у грудні обіцяв забезпечити приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО. Поки що в Альянсі не надали Україні ПДЧ, хоч і президент, і голова МЗС на цьому наполягають.

Таран виконав 42% обіцянок на посаді голови Міноборони

Таран як міністр оборони виконав програмну обіцянку переоснащувати Збройні сили новітнім та модернізованим озброєнням. Зокрема, у 2020 році ЗСУ отримали 10,5 тисяч одиниць нового та модернізованого озброєння, військової техніки та виробів спеціального призначення, а також 3,2 млн штук боєприпасів. Цього року очікується постачання військової продукції на суму понад 10 млрд гривень.

Вперше було укладено контракт на постачання трьох літаків Ан-178 для Збройних сил, триває робота зі створення ракетного щита у морському напрямку. Також укладено прямі контракти щодо імпорту озброєння: корабля класу «корвет», безпілотних ударних комплексів Bayraktar та боєприпасів до стрілецької зброї тощо.

Виконана обіцянка вдосконалити законодавство щодо соціального захисту пенсіонерів та ветеранів. Було ухвалено закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку». У Міноборони розповіли, що зміни дозволили прибрати додаткові умови щодо права членів сімей загиблих (померлих) військових на користування пільгами. Крім того, розширено категорію осіб, які після звільнення з військової служби мають право залишитися на квартирному обліку.

Таран виконав обіцянку формувати на базі військових містечок системи автономних військових баз. В експлуатацію були введені перші черги будівництва табірних містечок на території 235 міжвидових центрів підготовки військових частин та підрозділів (Широкий лан) та 239 загальновійськових полігонів (Черкаське). Крім цього, побудовано та введено в експлуатацію три польові табори модульного типу в районах виконання завдань підрозділів ЗСУ у Херсонській та Донецькій областях.

У жовтні 2020-го Таран пообіцяв найближчим часом сформувати замовлення на закупівлю берегового ракетного комплексу «Нептун». Наприкінці року стало відомо, що Міноборони уклало контракт із Київським конструкторським бюро «Луч» про постачання «Нептуна» до ЗСУ.

Нагадаємо, замість Андрія Тарана міністром оборони хочуть призначити Олексія Резнікова.

Раніше «Слово і діло» проаналізувало, як виконували обіцянки міністр екології Роман Абрамовський, голова Мінстратегпрому Олег Уруський та голова Мінреінтеграції Олексій Резніков.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: