Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Таран у програмі уряду обіцяє забезпечити реформування системи мобілізаційної підготовки та мобілізації

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр оборони України Андрій Таран у програмі уряду обіцяє забезпечити реформування системи мобілізаційної підготовки та мобілізації з урахуванням викликів збройної агресії Російської Федерації.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.mil.gov.ua/news/2021/09/02/e-reestracziya-novij-czifrovij-onlajn-servis-dlya-prizovnikiv-vijskovozobovyazanih-i-rezervistiv/
  • https://www.radiosvoboda.org/a/news-minoborony-reforma-viyskkomativ/31179950.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68960
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/03/31/novyna/bezpeka/rada-pryjnyala-zakonoproyekt-shhodo-rezervistiv-ta-reformy-vijskkomativ
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-prizovu-na-vijskovu-sluzhbu-r-68077
  • https://www.kmu.gov.ua/news/kinec-eri-vijskkomativ-elektronni-dokumenti-ta-sluzhba-v-rezervi-za-kontraktom-andrij-taran-pro-zmini-do-43-zakoniv-ta-5-kodeksiv-ukrayini

Результат

На початку листопада 2021 року Таран написав заяву про звільнення. Станом на цей час вже є значні досягнення в реформуванні системи мобілізаційної підготовки та мобілізації.

У березні 2021 року було ухвалено законопроєкт щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку (1357-IX), у квітні набрав чинності.

Документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці. Зокрема, закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

Закон реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах. Зокрема, передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг» (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів).

Крім того, закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов'язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу та умисне зіпсування чи втрату з необережності військово-облікових документів. Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Також, у вересні 2021 року вперше в історії Збройних Сил України в тестовому режимі запрацювала е-реєстрація – новий цифровий онлайн-сервіс для призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Створено Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних і розпочаті проєкти щодо цифровізації процесів військового обліку: Е-реєстрація, Е-військовий квиток, Е-транспорт.

Враховуючи такі досягнення, обіцянці вирішено присвоїти статус «виконано».