Уруський йде з Мінстратегпрому: міністр виконав лише третину обіцянок

Читать на русском
Олег Уруський йде з Міністерства з питань розвитку стратегічних галузей промисловості, виконавши лише 31 відсоток обіцянок.
Слово і діло

Віцепрем'єр – міністр з питань розвитку стратегічних галузей промисловості Олег Уруський йде у відставку. Крісло під Уруським хиталося вже давно через неефективність його відомства, але заяву про звільнення він, за даними ЗМІ, написав після зриву рішення РНБО про запуск реєстру оборонних закупівель. Замість Уруського до Мінстратегпрому можуть призначити голову Митної служби Павла Рябікіна. Як міністр виконував обіцянки, розібралося «Слово і діло».

Міністерство з питань розвитку стратегічних галузей промисловості було створено у липні 2020 року, Уруський став його першим керівником. Усього він дав 35 обіцянок: виконав – 11 обіцянок (31%), провалив – 24 зобов'язання.

Реформа «Укроборонпрому» та запуск українського супутника: з чим не зміг впоратися Уруський

Олег Уруський не виконав багато програмних обіцянок. Одні з головних – забезпечити реформування підприємств оборонно-промислового комплексу та реформувати концерн «Укроборонпром».

Не виконані також пов'язані з ними обіцянки, які давав особисто Уруський: провести корпоратизацію понад 60 державних підприємств ОПК, створити 9 холдингових компаній ОПК у формі акціонерних товариств, а також вивести підприємства-експортери з-під управління «Укроборонпрому».

Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», який дозволить трансформувати держконцерн, Верховна рада ухвалила лише у липні цього року, документ набув чинності у жовтні.

Закон передбачає, що «Укроборонпром» буде трансформовано в акціонерне товариство, а його підприємства – у господарські товариства. Загалом трансформація зачепить 137 підприємств концерну. Реформа буде проводитись у три етапи, які Уруський вже не застане на посаді профільного міністра, тому всі обіцянки провалено.

Уруський не виконав обіцянку розробити законопроєкт «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021–2030 роки». По-перше, його міністерство зірвало терміни подання законопроєкту, а по-друге, програма розрахована на менший термін – до 2025 року.

Також міністерство під керівництвом Уруського розробило, але не затвердило План дій з інтеграції України до Європейського космічного агентства.

Верховна рада ще не ухвалила у другому читанні зміни до закону «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, тому Уруський не зміг виконати обіцянку збільшити частку українського компоненту в товарах, роботах та послугах, які закуповуються за рахунок держави.

Крім того, міністр не впровадив нову систему фінансування дослідно-конструкторських робіт із розроблення та виготовлення сучасних зразків зброї та озброєння. Для цього потрібно було внести зміни до закону «Про оборонні закупівлі», що не було зроблено. А також ухвалити закон «Про державну промислову політику», який ще навіть не зареєстрований у парламенті.

І Уруський звільняється, не завершивши роботу над концепцією імпортозаміщення в ОПК.

До кінця 2021 року Уруський обіцяв запустити український супутник «Січ-2-1 (2-30)». Вивести його на орбіту мала ракета Falcon 9, але нещодавно стало відомо, що компанія SpaceX відклала її старт на 2022-й. Тому обіцянку не виконано.

У жовтні 2020-го Уруський пообіцяв замовити виробництво 11 літаків для військових потреб України: «Я вам можу сказати, що ці перші 3 Ан-178 Міноборони замовить, а вже наступним питанням ми проговорили ще 8 Ан-74. 11 літаків, це тільки зараз ми зможемо зробити таке замовлення». Три Ан-178 міністерство замовило, у вересні стало відомо, що очікується замовлення ще на три. Але це 6 літаків, а не 11, як було обіцяно.

Які обіцянки виконав Уруський

Олег Уруський виконав обіцянку підтримувати підприємства ОПК та космічної галузі, які мають унікальні розробки та технології. Підтримка надавалася у рамках фінансування бюджетних програм:

– виконання державних цільових програм реформування та розвитку ОПК, розроблення, освоєння та впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення – 2,5 млрд грн на 2021 рік та стільки ж планують на 2022 рік;

– виконання робіт з державних цільових програм та державних замовлень у космічній галузі, зокрема загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України – 95 млн грн на 2021 рік, стільки ж у проєкті бюджету-2022;

– управління та випробування космічних коштів 429,6 млн грн на 2021 рік, 458,1 млн грн – у проєкті бюджету на 2022 рік.

Виконано обіцянку спростити ведення промислової діяльності. Зокрема, було ухвалено закон щодо спрощення механізму приєднання об'єктів замовника до газотранспортної або газорозподільної системи, а також законопроєкт про спрощення приєднання до електричних мереж.

Згідно з програмою Кабміну, Уруський мав залучити міжнародні компанії до інвестування у підприємства ОПК. Це також виконано. Кабмін у жовтні схвалив кредитну програму Британії для підтримки ВМС України. Угода передбачає реалізацію меморандуму між Україною та Великою Британією щодо посилення співпраці у військовій та військово-технічній галузі. За кредитні кошти Британії планується збудувати 8 катерів для українського флоту.

Крім того, було підписано меморандум про взаєморозуміння між урядами України та США щодо комерційного співробітництва: «Укроборонпром» співпрацюватиме з компанією Harris Global Communications Inc.

Як і обіцяв Уруський, на приватизацію було передано частину підприємств оборонно-промислового комплексу, які вже не виконують своїх прямих функцій. Торік у сферу управління Фонду державного майна на продаж віддали 16 об'єктів держвласності.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції виявило недостовірні відомості у декларації Олега Уруського на суму 260 тис. грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: