Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Таран у програмі уряду обіцяє забезпечити досягнення сумісності Збройних Сил із збройними силами держав – членів НАТО

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр оборони України Андрій Таран у програмі уряду обіцяє забезпечити досягнення сумісності Збройних Сил із збройними силами держав – членів НАТО.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://armyinform.com.ua/2021/09/303-standarty-nato-vzhe-zaprovadzheni-u-zsu/
  • https://www.radiosvoboda.org/a/news-nato-komiunike-ukraina/31307294.html
  • https://www.president.gov.ua/documents/4732021-40121

Результат

На початку листопада 2021 року Таран написав заяву про звільнення. Перебуваючи на посаді міністра оборони Андрій Таран, звичайно, забезпечував розвиток спроможностей щодо отримання допомоги від іноземних партнерів (напр. США, Великої Британії), зокрема для досягнення сумісності Збройних Сил із збройними силами держав – членів НАТО.

Але міністр оборони написав заяву про відставку так і не забезпечивши повною мірою досягнення сумісності Збройних Сил із збройними силами держав – членів НАТО. У вересні 2021 року стало відомо, що вже запроваджено 303 нормативних документи НАТО шляхом розроблення 331 національного документа. Запроваджені стандарти НАТО застосовуються у таких галузях, як воєнна політика, безпека та стратегічне планування, операції та бойові дії, розвідка, інформаційні та психологічні операції, зв’язок, розроблення, поставлення на виробництво та прийняття на озброєння зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, стратегічні комунікації та гендерні перспективи.

НАТО підтверджує свій намір надати Україні план дій щодо членства, але очікує натомість реформ – про це йдеться в підсумковому комюніке саміту Північноатлантичного альянсу за червень 2021 року. НАТО вказує на те, що механізмом для Києва, аби рухатися вперед у процесі реформ, є Щорічні національні програми, які укладає Комісія зі співпраці України і НАТО.

Крім того, у вересні 2021 року президент Зеленський затвердив Стратегічний оборонний бюлетень. Яким визначено необхідність виконання наступного завдання: «Розвиток та впровадження інноваційних (критичних) технологій оборони, впровадження безпілотних платформ (систем) наземного, морського та повітряного базування та досягнення технічної сумісності (!) сил оборони зі збройними силами держав – членів НАТО. Досягнення технічної сумісності (!) Збройних Сил України, інших складових сил оборони зі збройними силами держав – членів НАТО».

Але через місяць після цього, 2 листопада, міністр Таран написав заяву про відставку, не забезпечивши виконання цих завдань. Обіцянці присвоєно статус «не виконано».