Міністр захисту довкілля йде у відставку: як Абрамовський виконував обіцянки

Читать на русском
Міністр захисту довкілля Роман Абрамовський подав у відставку. Слово і діло пропонує подивитися, як політик виконував свої обіцянки.
Слово і діло

Міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський написав заяву на звільнення. На своїй посаді він пробув трохи більше року – з червня 2020. За цей час міністр встиг дати 117 обіцянок (включаючи програмні, що стосуються екології), виконати вдалося близько половини. Точно провалені – щонайменше 10%. Для визначення статусів інших обіцянок поки замало інформації: з часом вони будуть марковані позначками «виконано» та/або «не виконано». Поки ж «Слово і діло» пропонує подивитися, що саме зробив на посаді Роман Абрамовський, а що – виконав із запізненням або не виконав узагалі.

Які обіцянки не вдалося виконати

Вже очевидно, що Роман Абрамовський провалив (або виконав із запізненням, не вклавшись в обіцяні терміни) щонайменше 12 своїх обіцянок, тобто, 10% від загальної кількості. Декілька з них – стосуються цифровізації.

Наприклад, міністр запевняв, що у першому кварталі 2021 року повноцінно запрацює електронний сервіс щодо отримання документу для перевезення через кордон відходів. Однак тестування самої системи закінчилося лише у травні (тобто, у другому кварталі).

Також міністр планував встановити нові правила продажу необробленої деревини виключно на електронних аукціонах, однак до червня 2021 року відповідну постанову так і не ухвалили.

Не вдалося також у зазначені терміни створити цифрову платформу для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Рік тому Абрамовський заявляв, що планує створити Український кліматичний фонд за прикладом фондів у Центральній та Східній Європі, однак на сьогодні такого фонду не існує.

Кілька невиконаних обіцянок стосуються подання на розгляд уряду чи ВРУ певних проєктів, закрема, Національної стратегії управління лісами на період до 2035 року, законопроєкту щодо розвитку мінерально-сировинної бази.

Що встиг виконати Абрамовський

За час перебування на посаді міністра, Абрамовський встиг виконати щонайменше 49 обіцянок (42% від загальної кількості).

Серед виконаних також є обіцянки щодо цифровізації. Наприклад, як і передбачалось, в Україні до кінця 2021 року створили і запустили сайт проєкту «Зелена країна», запустили електронний Реєстр викидів і перенесення забруднювачів та затвердили інструкцію з ведення електронного обліку деревини.

Також наприкінці 2020 року в Україні запрацювала у тестовому режимі онлайн-послуга для оформлення висновку на транскордонне перевезення відходів Зеленого переліку.

У липні цього року уряд України затвердив, як і обіцяв Абрамовський, оновлену кліматичну ціль України до Паризької угоди, що визначає напрямки для приєднання України до Європейського зеленого курсу.

Інтерв'ю міністра захисту довкілля Романа Абрамовського: «Видобувати бурштин стало невигідно»Міністр екології Роман Абрамовський в інтерв'ю Слово і діло розповів про доходи від законного видобутку бурштину, ситуацію з довкіллям в ОРДЛО і про законопроєкт про управління відходами.

Частина виконаних обіцянок були зазначені ще у програмі уряду, наприклад, впровадження нового механізму запобігання лісовим пожежам та будівництво сховища для зберігання високоактивних радіоактивних відходів.

Так, 21 серпня 2021 року в Чорнобильській зоні презентували роботу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Також вдалося посприяти зменшенню використання одноразових пластикових виробів. Так, Рада ухвалила закон, який забороняє використання пластикових пакетів.

Окрім цього, Абрамовський подав до ВРУ законодавчу ініціативу щодо поетапного підняття екологічного податку на захоронення відходів.

За каденції Абрамовського в Україні також оновили перелік видів рослинного та тваринного світу, які будуть занесені до Червоної книги України.

Ще більше про обіцянки політика (зі скрінами та документами) можна подивитися тут. Обіцянки, які нині позначені «у процесі», будуть оновлюватися в режимі онлайн, мірою визначення статусу. Відповідно, загальний рівень відповідальності Романа Абрамовського може змінитися як на краще, так і на гірше.

Пропонуємо також ознайомитися з рівнем відповідальності та суттю обіцянок решти членів уряду Шмигаля.

Нагадаємо, ще у вересні в «Слузі народу» анонсували кадрові перестановки в Кабінеті міністрів. Серед кандидатів «на виліт» був і Роман Абрамовський.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: