«Газпром» в черговий раз зменшив транзит газу через Україну - Макогон

Читать на русском
Незважаючи на голосні заяви, обсяг транзиту з РФ до ЄС постійно зменшується, заявив гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.
Сергій Макогонфото з відкритих джерел

Російський «Газпром» з 1 листопада зменшив транзит газу через Україну в ЄС до 57 млн куб. м на добу. При цьому «Газпром» сплачує за транзитну потужність 109 млн куб. м.

Про це повідомив гендиректор «Оператора газотранспортної системи» Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що з 1 жовтня транзит через Україну впав до 86 млн куб. м на добу.

Водночас, Макогон заявив, що при таких обсягах транспортування російська компанія недопостачатиме до ЄС до кінця травня близько 5 млрд куб. м газу.

При цьому, раніше Рада нацбезпеки і оборони України ініціювала звернення до міжнародних організацій про готовність України прокачувати додатково 55 млрд кубів газу понад зазначені 40 млрд кубів, які зобов’язався качати «Газпром» щорічно до 2024 року. Німеччина заявила, що розгляне пропозицію України.

Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходитьЧерез які точки газотранспортної системи відбувається реверс газу в Україну – на інфографіці.

Раніше, Макогон повідомив, що Україна готова підписати новий газовий контракт з РФ, але «Газпром» її ігнорує.

Нагадаємо, що Росія продовжує шантажувати Європу газом. Після відмови «Газпрому» бронювати додаткові транзитні потужності через українську ГТС на листопад, вартість газу в Європі відновила зростання.

Президент України Володимир Зеленський запропонував захистити Європу від тарифного шоку на енергоносії та збільшити транзит газу через українську територію. Заради цього він навіть готовий надати Росії знижку в 50% на транзит газу.

Окрім цього, Путін придумав ще одну причину не використовувати українську ГТС для газового транзиту.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: