Реверс газу в Україну: скільки газу та через які точки ГТС надходить

Читать на русском

Через газовий контакт між Угорщиною та Росією Україна втратила можливість здійснювати віртуальний реверс газу звідти і повинна переорієнтувати постачання на словацький, румунський і польський напрямки. При цьому раніше найперспективнішим був саме угорський напрямок. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, як влаштований реверс газу в Україну: скільки та через які точки ГТС він надходить.

Україна почала використовувати віртуальний реверс газу порівняно нещодавно – раніше це не дозволяв робити транзитний контракт із російським «Газпромом». Віртуальний реверс – це взаємозалік газових потоків. Це відбувається так: через українську ГТС йде транзит російського газу в країни Європи, і Україна, згідно з домовленостями, відбирає певну кількість палива в свої сховища (замість того, щоб газ фізично спочатку надійшов, наприклад, в Угорщину, а потім назад в Україну).

Для реверсних постачань газу використовують пункт «Германовичі» (Польща), його добова пропускна спроможність становить 4,3 млн кубометрів.

Реверс зі Словаччини здійснюється в пункті «Будінце» (пропускна спроможність 42,5 млн кубометрів на добу), з Румунії – в пункті «Орлівка» (81,4 млн кубометрів на добу), з Молдови – в пунктах «Каушани» (82,2 млн кубометрів) і «Олексіївка».

На інфографіці можна подивитися, скільки газу закачували в українські ПСГ в 2013-2021 роках.

Також «Слово і діло» писало, в чому суть газового договору Угорщини та Росії і якими будуть його наслідки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: